Principală  —  IMPORTANTE   —   CSJ remite spre examinare la…

CSJ remite spre examinare la Curtea de Apel Chișinău demersul Cancelariei de Stat privind anularea deciziei CMC care prevede majorarea tarifului la transportul public – DOC

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a remis spre examinare Curții de Apel Chișinău (CA) demersul Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat privind anularea deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) care prevede majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun.

Decizia a fost emisă pe 6 iulie de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, în componența magistraților – Tamara Chișca-Doneva, Iurie Bejenaru și Aliona Miron.

Judecătorii își motivează acțiunea prin faptul că decizia CMC din 13 iunie este un „act juridic care conține o regulă, un act de aplicabilitate repetată, asupra unor subiecți de drept nedeterminați”.

„Cauza de contencios administrativ, la acțiunea de control normativ depusă de Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat împotriva Consiliului Municipal Chișinău, persoană terță primarul general al municipiului Chișinău cu privire la anularea actului administrativ cu caracter normativ, se remite conform competenței spre examinare Curții de Apel Chișinău. Încheierea nu se supune niciunei căi de atac”, se arată în document.

Pe 27 iunie, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cauza de contencios administrativ a fost strămutată spre judecare la CA, pe motiv că actul administrativ contestat este unul normativ. Ulterior, prin încheierea din 1 iulie 2022 a CA, a fost suspendat procesul și prezentat dosarul CSJ-ului pentru soluționarea „conflictului negativ de competență”.

Pe 27 iunie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că decizia CMC de a majora tariful pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost atacată de Cancelaria de Stat (Guvern) în instanța de judecată. Solicitați atunci de Ziarul de Gardă, reprezentanții Cancelariei de Stat ne-au comunicat faptul că Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a supus controlului decizia CMC „cu privire la modificarea unor acte normative” și dispoziția primarului general al municipiului Chișinău și a constatat că „actele administrative au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale”. În acest sens, responsabilii din cadrul Cancelariei susțin că au solicitat suspendarea și anularea deciziei CMC.

Pe 29 iunie, Congresul Autorităților Locale din R. Moldova (CALM) a declarat că „autoritatea de control a acționat în exces și cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți prin retragerea acțiunii în anulare, adică în spiritul raporturilor de colaborare între APC și APL prevăzute expres de lege”.

Deși nu există o decizie finală, emisă de o instanță de judecată pe marginea demersului înaintat de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, de pe 1 iulie a intrat în vigoare noul tarif la transportul public din Chișinău.