Principală  —  IMPORTANTE   —   Cererile Cancelariei de Stat privind…

Cererile Cancelariei de Stat privind anularea deciziei CMC de a majora tariful pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun, strămutate pentru examinare la Judecătoria Chișinău

Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au analizat cererile formulate de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat privind anularea deciziei Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tariful pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun și au decis strămutarea acestora pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Judecătorii își motivează acțiunea prin faptul că „actele contestate de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile”.

„Corespunzător, în temeiul încheierilor respective, cauzele de contencios administrativ vor fi transmise instanței competente, pentru a fi examinate, conform competenței”, precizează reprezentanții Curții de Apel Chișinău într-un comunicat.

Pe 27 iunie curent, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că decizia CMC de a majora tariful pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost atacată de Cancelaria de Stat (Guvern) în instanța de judecată. Solicitați atunci de Ziarul de Gardă, reprezentanții Cancelariei de Stat ne-au comunicat faptul că Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a supus controlului decizia CMC „cu privire la modificarea unor acte normative” și dispoziția primarului general al municipiului Chișinău și a constatat că „actele administrative au fost adoptate cu încălcarea prevederilor legale”. În acest sens, responsabilii din cadrul Cancelariei susțin că au solicitat suspendarea și anularea deciziei CMC.

Pe 29 iunie, Congresul Autorităților Locale din R. Moldova (CALM) a declarat că „autoritatea de control a acționat în exces și cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți prin retragerea acțiunii în anulare, adică în spiritul raporturilor de colaborare între APC și APL prevăzute expres de lege”.

Pe 13 iunie, CMC a aprobat Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit de CMC să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun a fost dezbătut de CMC aproximativ o lună. La câteva ore după ce consilierii municipali au aprobat metodologia, pe site-ul Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat un comunicat prin care se anunța despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun. Astfel, de pe 1 iulie, tariful pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii, va fi de 6 lei. Autoritățile municipale au declarat că 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Primăria municipiului Chișinău nu a dat asigurări că odată cu intrarea în vigoare a tarifului de 6 lei pentru o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul, cetățenii vor beneficia de condiții mai bune în transportul public.