Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Condamnați la 12 și 13…

Condamnați la 12 și 13 ani închisoare: Doi soți au determinat o adolescentă să cerșească în Rusia

Imagine-simbol: Sursa: arq.ro

Doi soți din Nisporeni au fost condamnați la 12 și 13 ani închisoare pentru că au determinat o adolescentă să cerșească în Rusia. Tânăra a depus o plângere doar după ce a aflat că are acest drept, relatează reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Cei doi soți au plecat cu adolescentă de trei ori în Rusia. La prima plecare, pentru că era minoră, soții au convins-o pe mama fetei să-și dea acordul prin procură. Soții în vârstă de 57 și 60 ani i-au promis un câștig de 200 de dolari pe lună și i-au comunicat că urma să aibă grijă de persoane cu grade invaliditate.

Conform procurorilor, soții au reținut pașaportul adolescentei și, agresând-o fizic și psihologic, au impus-o să conducă o persoană în scaun cu rotile la locația în care aceasta cerșea și să stea alături cu afișul scris în rusă: „Ajutați-mă, pentru pâine.”

La 18 ani s-a întors în Moldova cu ambii inculpați. Ca să prevină alte episoade de cerșetorie, tânăra a dat foc pașaportului său. Cei doi soți au participat financiar la perfectarea unui nou pașaport, revenind cu aceeași promisiune de „muncă onorabilă și remunerare îndestulată”.

În 2016, la 23 de ani, tânăra a aflat despre faptul că are dreptul să depună plângere împotriva celor doi soți care au nedreptățit-o când era minoră. Prin urmare, instanța de judecată a dispus nu doar pedepsirea prin închisoare a celor doi soți, ci și i-a impus să-i achite suma de o mie de dolari din remunerarea neonorată.

Potrivit sentinței Judecătoriei Ungheni, faptele au avut loc în perioada 2010-2013.