Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia de licențiere a respins…

Comisia de licențiere a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au vrut să acceadă în avocatură fără examen de admitere. Un dosar – amânat, iar un candidat s-a retras

Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au solicitat accederea în avocatură. O decizie în acest sens a fost adoptată marți, 8 februarie curent.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, președintele Comisiei de licențiere a UAM Adrian Tabîrță ne-a comunicat că dosarele celor 63 de candidați care au vrut să acceadă în avocatură au fost respinse ținându-se cont de noile modificări operate la Legea cu privire la Avocatură.

„63 de dosare au fost respinse, un dosar a fost amânat și un dosar, candidatul a renunțat. Au fost respinse în baza prevederilor articolului 10 și ținând cont de prevederile legii sunt aplicabile față de cei care au cerut accederea în avocatura. În privința lor nu a fost luată o decizie până la adoptarea legii și respectiv acum au fost respinse. Ei trebuie să susțină examenul dacă vor să acceadă în avocatură”, a declarat Adrian Tabîrță.

În total, 65 de candidați și-au depus dosarele pentru accederea în funcția de avocat înainte ca articolul 10 din Legea cu privire la avocatură, care le permitea acestora să ajungă avocați fără a susține examenul de admitere, să fie modificat. Din cei 65, astăzi Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a respins candidaturile a 63 dintre ei, în timp ce un candidat și-a retras dosarul, iar în cazul unui alt candidat examinarea dosarului a fost amânată.

O parte dintre candidații care vor să obțină licență de avocat sunt foști procurori care au gestionat dosare de rezonanță și care au fost vizați în articole ale ZdG. Toți cei 65 de candidați și-au depus dosarele pentru accederea în funcția de avocat înainte ca articolul 10 din Legea cu privire la avocatură, care le permitea acestora să ajungă avocați fără a susține examenul de admitere, să fie modificat.

Modificările operate, la 21 ianuarie, la articolul 10 din Legea cu privire la avocatură prevăd că judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. 

Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, a menționat pentru ZdG că noile modificări operate vineri la Legea cu privire la avocatură sunt aplicabile și față de persoanele care au cerut admiterea în profesia de avocat în temeiul art. 10 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură până la intrarea în vigoare a noilor modificări, dacă o decizie pe marginea acestor cereri nu a fost luată până la intrarea în vigoare a prezentei legi.