Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia care va preselecta candidații…

Comisia care va preselecta candidații pentru șefia PG încă nu este formată. Este cunoscut doar expertul internațional

Expertul irlandez și fostul director al Procuraturii Publice a Irlandei James Hamilton este expertul străin care va face parte din Comisia care va efectua preselecția candidaților pentru funcția de procuror general al R. Moldova. Anunțul a fost făcut de ministra Justiției Olesea Stamate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

La trei zile de la lansarea concursului pentru șefia Procuraturii Generale, acesta este unicul nume din componența Comisiei cunoscut publicului, în afară de cel am ministrei Justiției, care, de asemenea, face parte din Comisie.

Potrivit ministrei Justiției Olesea Stamate, componența nominală a Comisiei va fi făcută publică săptămâna viitoare, deoarece la acest moment încă se duc discuții cu persoanele care ar putea face parte din Comisie.

„Componența nominală nu este cunoscută, deoarece la moment se duc discuții cu potenialii candidați, acei candidați pe care-i avem noi în vizor pentru această Comisie”, a declarat Olesea Stamate, care a dat asigurări că până la 20 octombrie, când se este termenul limită de depunere a dosarelor, Comisia va fi formată.

„Am toată încrederea că va aduce plus valoare acestei comisii”, a declarat ministra Justiției cu referire la expertul James Hamilton. Potrivit ministrei, James Hamilton a vizitat de mai multe ori Republica Moldova în calitate de expert și cunoaște situația din sistem.

Potrivit Legii cu privire la Procuratură, modificată recent de majoritatea ACUM-PSRM în partea ce se referă la desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general, șeful PG va fi numit de către președintele țării la propunerea CSP din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

Comisia care va efectua preselecția candidaților și, respectiv, va transmite dosarele către CSP este compusă din cinci membri:

  • ministrul Justiției,
  • un fost judecător sau fost procuror cu o experiență de cel puțin 10 ani în funcția de procuror sau judecător,
  • un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție,
  • un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului,
  • un reprezentant al societății civile.

Concursul de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general a fost anunțat la 30 septembrie. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23.59.