Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine sunt cei șapte judecători…

Cine sunt cei șapte judecători care și-au dat demisia din sistem și ce avere declară

Demisii în lanț în sistemul judecătoresc. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat astăzi, 6 noiembrie, cererile de demisie a șapte judecători, dintre care cinci sunt de la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători.

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție (CSJ) și președinta Colegiului civil, comercial și de conștiincios administrativ, Tatiana Vieru, și-a dat demisia din sistemul judecătoresc după circa 36 de ani de activitate.

Vieru activează în CSJ din 2003 și are 64 de ani. Aceasta și-a început activitatea în justiție în 1971, în calitate de grefier la Judecătoria Soroca. În 1982 a fost aleasă judecătoare la Judecătoria Botanica, în 1996 a fost promovată la Curtea de Apel a R. Moldova, iar din 2003, la CSJ.

Magistrata a ridicat în 2017 un salariu de 375 mii de lei, dar și o pensie de 162 de mii de lei. Magistrata mai declară două apartamente, dintre care unul l-a primit drept moștenire, iar altul, cumpărat în 1996.

Tatiana Vieru a făcut parte din completul de judecată care a respins cererea lui Andrei Năstase privind recuzarea magistraților CSJ pe masa cărora a ajuns dosarul alegerilor locale noi. Magistrata a făcut parte și din completul de judecată care a declarat ilegală decizia fostei judecătoare Domnica Manole de la Curtea de Apel Chișinău prin care se autoriza organizarea unui referendum.

Foto: magistrat.md

Din 2009 și până în 2017 Dumitru Visternicean a fost membru al CSM, iar în această perioadă a îndeplinit și funcția de președinte al CSM. În 2011, magistratul a fost decorat de președintele interimar Marian Lupu cu titlul onorific „Om Emerit”. Victerniceanu are o experiență de 37 de ani în domeniu.

Magistratul de la CSJ a ridicat în 2017 un salariu de 231 de mii de lei. În declarația de avere Visterniceanu a trecut doar un apartament pe care l-a dobândit în 2007. Magistratul nu deține alte terenuri, case sau automobile.

Foto: magistrat.md

Iulia Sîrcu activează la CSJ din 2005. Magistrata a făcut parte din completul de judecată care a obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a celor patru judecători de la CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Iulia Sîrcu a ridicat un salariu de aproape 323 de mii de lei de la CSJ și un salariu de circa 52 de mii de lei de la Institutul Național al Justiției. Magistrata a primit în 2017 și o pensie de 178 de mii de lei. Familia Sîrcu deține o casă, un apartament și o mașină.

Foto: magistrat.md

Valeriu Doagă a fost numit în 2016 pentru exercitarea interimatului funcţiei de vicepreședinte al CSJ și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ până la suplinirea funcției vacante. Acesta activează în cadrul instanței supreme încă din 2006.

Numele lui Valeriu Doagă este legat de dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), dar şi de cazul „La Izvor”, când insulele din acest parc au trecut din proprietate municipală în proprietatea firmei Finpar Invest, administrată de Ghenadie Sajin, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vlad Plahotniuc.

Magistratul declară un salariu de 336 de mii de lei în 2017 și o pensie de 162 de mii de lei. Potrivit declarației de avere, Doagă deține o casă de locuit pe care a dobândit-o în 2001, dar și automobil de model Audi A6.

Foto: magistrat.md

În 2008 Elena Covalenco a fost numită în funcția de judecător la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Anterior aceasta a activat în calitate de judecătoare la Judecătoria Rîșcani. Potrivit magistrat.md, prin decretul președintelui R. Moldova din 2012, magistratei i s-a conferit gradul superior de calificare al judecătorului.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Elena Covalenco a primit un salariu de circa 256 de mii de lei de la CSJ, la care se adaugă și pensie de 162 de mii de lei.Magistrata deține cota parte în două terenuri și două apartamente. Covalenco mai deține un apartament, în posesia căruia a intrat în 2018.

Foto: magistrat.md

Pe lângă cei cinci judecători de la CSJ și-a dat demisia și Valentina Criucicova, care în 2014 a fost numită vicepreședintă a Judecătoriei Călărași.

Potrivit CV-ului disponibil pe magistrat.md, Criucicova a activat anterior la Judecătoria Ciocana, iar în 2013 a fost numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit declarației pentru 2016, magistrata a obținut un salariu de 209 mii de lei și o pensie de 49 de mii de lei. Criucicova declară și trei apartamente.

Judecătorul Ion Cojocari

Ion Cojocari este cel de-al șaptelea magistrat care și-a dat demisia din funcție. Acesta activează la Judecătoria Comrat de mai puțin de un an. În iulie curent, acesta a depus o cerere de demisie la CSM pe care însă ulterior a retras-o.

În declarația de avere și interese pentru 2017, Cojocari nu declară vreun salariu de la cabinetul de avocatură „Ion Cojocari”. Judecătorul a trecut în declarație însă o bursă de 16 200 PLN și o indemnizație de aproape 19 mii de lei. Familia judecătorului deține un teren intravilan, o casă de locuit, trei apartamente, un garaj și o altă avere imobiliară.