Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei doi candidați…

Cine sunt cei doi candidați la funcția de procuror general. S-a încheiat etapa de depunere a dosarelor

Colaj ZdG

Procurorul general interimar, Alexandru Machidon, și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtuna, sunt singurii candidați la funcția de procuror general.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat că etapa de depunere a dosarelor pentru concursul privind funcția de procuror general s-a încheiat luni, 21 iulie, fiind înregistrate două dosare ale următorilor candidați:

  • Alexandru Machidon (procuror general interimar);
  • Victor Furtuna (procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale).

La data de 12 iunie, în ședința CSP, s-a anunțat concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va înainta demersurile necesare către instituțiile de resort responsabile de controlului integrității și, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina, în ședință închisă, conținutul acestora, adoptând o hotărâre motivată privind eligibilitatea acestora.

Victor Furtuna urmează să fie audiat de Comisia de evaluare a procurorilor vineri, 25 iulie.

Detalii despre averea și cariera lui Alexandru Machidon, desemnat de CSP pentru funcția de procuror general interimar

Pe 29 mai, conform unui comunicat de presă emis de Președinție, Maia Sandu l-a prezentat pe noul procuror general interimar, Alexandru Machidon, echipei Procuraturii. Miercuri, 28 mai, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Alexandru Machidon în funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Machidon a fost susținută de 10 dintre cei 11 membri ai CSP. Doar Aliona Nesterov, care a deținut anterior funcția de adjunctă a procurorului general interimar, nu a votat pentru numirea acestuia.

Două persoane au depus cereri pentru a ocupa funcția: Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, și Alexandru Machidon – adjunct al procurorului-șef al PCCOCS.

Alexandru Machidon activează în sistemul procuraturii din iulie 2011, atunci când a fost numit în calitate de acuzator de stat la Procuratura raionului Criuleni. Acesta este membru al Asociaţiei Obştești „Asociația Procurorilor pentru Ordine și Dreptate”, constituită pe 26 septembrie 2019.

Anul trecut, procurorul a obținut venituri salariale brute de 405 637 de lei și a primit 3200 de euro în cadrul unui eveniment de familie.

În februarie 2012 avansează în funcția de adjunct al procurorului raionului Criuleni. Câțiva ani mai târziu, în mai 2023, Machidon a obținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Orhei, iar în iunie 2024, acesta a fost numit să asigure interimatul funcției de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Pe 26 februarie 2024, Machidon a fost numit în calitate de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

Detalii despre cariera și averea lui Victor Furtuna, câștigătorul concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS

Procurorul Victor Furtuna a acumulat cele mai multe puncte în cadrul concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Conform datelor de pe site-ul magistrat.md, Victor Furtuna și-a început cariera de procuror în 2011, când a fost numit în funcţia de procuror în Procuratura sectorului Buiucani din Chişinău, cu conferirea gradului de clasificare – jurist de rangul al III-lea.

În 2016, prin Ordinul Procurorului General al R. Moldova, a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău.

Trei ani mai târziu, acesta a ocupat fotoliul de procuror în Procuratura Anticorupție, după ce o funcția în instituție a devenit vacantă.

În noiembrie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Furtuna adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Victor Furtuna a condus grupul de urmărire penală în dosarul Stoianoglo.

Familia Furtunăa deține 2 apartamente de peste 78 de metri pătrați, un garaj, o motocicletă și două automobile, o a treia mașină fiind vândut în același an.