Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este șefa de direcție…

Cine este șefa de direcție din cadrul Primăriei care a fost reținută de CNA

Șefa Direcţiei Patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău (CMC), reținută astăzi, 10 decembrie de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind suspectată de abuz în serviciu, corupere activă, pasivă şi trafic de influenţă, potrivit surselor ZdG, este Maria Onesciuc.

Potrivit responsabililor de la CNA, Maria Onesciuc este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău.

Maria Onesciuc a fost numită în funcție în 2013

În anul 2013, șefa Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale, Aliona Berdilă, a numit-o pe Maria Onesciuc în fucţia de director la Direcţia patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale. Potrivit unor investigații jurnalistice, atunci Onesciuc a fost numită în funcție cu mai multe încălcări de procedură privind modul de angajare a unui specialist public, şi anume concursul de angajare. Atunci, Onesciuc a fost acuzată că are studii superioare incomplete care nu au nicio legătură cu funcția în care a fost numită.

În aceleaşi dosare cu Onesciuc, sunt bănuiţi şi factori de decizie ai „Agenţiei din Chişinău Capitalimobil” – întreprindere desemnată de către Consiliul municipal Chişinău drept responsabilă de organizarea licitaţiilor publice pentru obţinerea dreptului de arendă asupra terenurilor şi spaţiilor nelocative din mun. Chişinău.

Astfel, folosindu-se de situaţia şi statutul pe care-l deţineau, reprezentanţii Agenţiei pretindeau şi primeau de la persoane fizice şi juridice mijloace financiare pentru a influenta persoane publice din cadrul Primăriei Chişinău şi Serviciului Cadastral Teritorial să adopte acte de recepţie finală a obiectivelor şi să aprobe actele pentru vânzarea, fără expunere la licitaţie, a bunurilor imobile.

În total, în urma percheziţiilor din această dimineaţă au fost reţinuţe patru persoane. Maria Onesciuc, şefa Direcţiei Patrimoniu din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău, doi reprezentanţi ai Agenţiei din Chişinău Capitalimobil” SRL şi un funcţionar al Serviciului Cadastral Teritorial Chişinău al Agenţiei Servicii Publice. Persoanele au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.

Publicitate
Publicitate