Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este, ce avere declară…

Cine este, ce avere declară și ce dosare de rezonanță a gestionat judecătorul care a înaintat declarația de abținere de la examinarea cauzei penale în care este vizat deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov

Eugeniu Beșelea este magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a înaintat declarația de abținere de la examinarea cauzei penale în care este vizat deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov în prima ședință de judecată, care s-a încheiat după câteva minute de la începere luni, 9 august. Magistratul a făcut parte din completul de judecători care a emis decizii pe mai multe dosare de rezonanță, precum: „Laundromat”, „Dosarul mitei pentru cinci judecătoare”.

Eugeniu Beșelea a fost numit în funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău pe 15 martie 2017, pe un termen de cinci ani. Anterior, acesta a activat în calitate de procuror la Procuratura raionului Ungheni, dar și în calitate de asistent judiciar al grefei în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ).


Dosarul mitei pentru cinci judecătoare

Eugeniu Beșelea a făcut parte din completul de judecători, care, pe 17 martie, curent, le-a achitat pe magistratele Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă – inculpate în dosarul de corupție intentat în octombrie 2018, fiind bănuite că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. 

În sentința motivată din 21 aprilie, Eugeniu Beșelea împreună cu magistrații Aureliu Postică și Veaceslav Cernalev, care au decis achitarea celor cinci judecătoare, menționau că în cadrul cercetării judecătorești nu a fost administrată nicio probă care să confirme existența faptelor incriminate și că probele materiale care aveau tangență cu persoana inculpatelor nu probau existența faptei infracționale incriminate. Totodată, magistrații au decis, odată cu achitarea judecătoarelor, scoaterea de sub sechestru a bunurilor magistratelor.

Unul din inculpații din dosar, Mihai Gandrabura, urma să fie despăgubit cu 7 700 de lei pentru că a fost în arest timp de 77 de zile „în condiții inumane și degradante”.

Primul judecător achitat în dosarul „Laundromat”

În luna martie, curent, magistratul Eugeniu Beșelea l-a achitat de „pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii” pe fostul judecător Ghenadie Bîrnaz în dosarul „Laundromat”.

Ghenadie Bîrnaz a fost acuzat că în perioada anului 2011, activând în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei sectorului Rîșcani, municipiul Chișinău, a comis infracțiunea de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, prin semnarea unei ordonanțe de 400 milioane de dolari SUA. Mai exact, acesta nu ar fi supus „unei verificări reale” cererea creditorului și a actelor anexate, în rezultat emițând ilegal o ordonanță judecătorească prin care a admis cererea unei companii de a încasa suma de 400 milioane dolari SUA de la pretinși debitori.

Potrivit sentinței luate de către judecătorul Eugeniu Beșelea, în rezultatul analizei probelor, instanța a ajuns la concluzia că fapta lui Ghenadie Bîrnaz nu întrunește elementele infracțiunii prevăzute de art. 307, și anume, „pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Totodată, instanța a subliniat că „potrivit doctrinei juridice obiectul imaterial al infracțiunii prevăzute de art. 307 alin (1) Cod penal, îl reprezintă hotărârea, sentința, decizia sau încheierea contrară legii”. În rezultat, ordonanța judecătorească a menționat că „nu poate să constituie obiectul imaterial al infracțiunii”.

Eugeniu Beșelea a făcut parte și din completul de judecători, care i-au condamnat la câte șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului miliardului, pentru spălare de bani, pe trei beneficiari „din acte” ai unor companii figurante în raportul Kroll: Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu (Lala), administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina – cea care a administrat „Dracard SRL”, pentru că ar fi contractat credite neperformante de milioane de lei, care ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

În sentința motivată de condamnare, care a fost pronunțată pe 20 iulie, curent, cei trei învinuiți au declarat în fața magistraților că „benevol s-au prezentat la Banca de Economii și au semnat contracte de creditare cunoscând despre ilegalitatea primirii creditului”.

Ce avere declară judecătorul Eugeniu Beșelea

Potrivit declarației de avere și interese personale a lui Eugeniu Beșelea, în 2020 acesta ar fi obținut 198 527,92 lei sub formă de salariu în calitate de judecător la Judecătoria Chișinău, dar și 7 560,96 lei de la Institutul Național al Justiției.

În 2020, familia Beșelea a obținut 21 700 de euro din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile.

Totodată, familia Beșelea declară un apartament pe care l-a dobândit în 2019 printr-un contract de vânzare-cumpărare. Valoarea imobilului ar constitui 44 268 de euro. Aceasta deține un automobil Nissan Note care ar valora 62 500 lei și cinci terenuri agricole, patru dintre care ar fi fost obținute prin donație.

Conform actului de avere și interese, în 2020, magistratul Eugeniu Beșelea a obținut o indemnizație de la Casa Națională de Asigurări Sociale a R. Moldova (CNAS) pentru incapacitate temporară de muncă (concediu de boală) în valoare de 15 861,69 lei, o indemnizație lunară pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani în valoare de 68 031,60 lei, o diurnă pentru deplasare în SUA la International Visitor Leadership Program de 264 dolari, precum și o diurnă pentru participarea la International Visitor Leadership Program SUA în valoare de 1341 dolari.

În 2020, familia Beșelea a contractat două credite în valoare totală de 340 mii lei.

Citește și: