Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cinci tineri au fost trimiși…

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților. Ei riscă de la 15 ani la detenție pe viată pentru exploatarea sexuală a minorelor

Cinci tineri au fost trimiși pe banca acuzaților pentru că au exploatat sexual în primăvara anului 2022, contra bani, șapte adolescente din Chișinău, anunță autoritățile într-un comunicat joi, 9 februarie.

Printre tineri se află și o tânără care avea 17 ani la momentul comiterii infracțiunii.
Potrivit procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și ofiţerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) din cadrul Poliției, faptele au avut loc în aprilie-septembrie 2022.

„O parte din adolescente au fost recrutate prin fetele care deja erau în curs de exploatare sexuală, prin comunicarea directă cu unii din învinuiți (cu care se cunoșteau anterior, precum și din relații romantice anterioare) sau prin rețelele de socializare”.

Potrivit autorităților, victimele sunt din Chișinău, Căușeni și Ialoveni. Majoritatea adolescentelor provin din familii cu situație financiară precară sau din familii cu părinți separați și, deci, au fost convinse să presteze servicii sexuale contra plată – atât în apartamentele în care erau adăpostite, cât și la destinațiile solicitate de clienți.

Actualmente, patru din aceștia sunt în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS, un alt învinuit în este în arest la domiciliu, iar tânăra învinuită este cercetată în libertate. Investigațiile continuă și în privința altor complici ai acestora.

Potrivit legii, traficul de copii comis în împrejurările descrise în dosarul penal se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă. Până la pronunțarea sentinței la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și rămânerea ei definitivă, inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Autoritățile menționează că, „pe lângă situația financiară sau familială în care se aflau adolescentele, acestea erau constrânse de către învinuiți și prin aplicarea forței fizice, atunci când refuzau deservirea clienților”.

Tinerii învinuiți aveau la începutul activității infracționale vârste de 18 și 19 ani; liderul grupului avea vârsta de 24 de ani și era anunțat în căutare, după ce a fost condamnat anterior la cinci ani închisoare pentru jaf; iar tânăra care coordona nemijlocit activitatea adolescentelor și administra finanțele grupului provenite din exploatarea adolescentelor – 17 ani. Aceștia sunt din Chișinău, Ialoveni și Telenești, iar doi sunt din Căușeni.