Principală  —  IMPORTANTE   —   Chirinciuc, revoltat pe ZdG: „Alte…

Chirinciuc, revoltat pe ZdG: „Alte probleme nu aveți? Voi trebuie să scrieți că am fost condamnat de o justiție coruptă”

Iurie Chirinciuc a fost plasat în arest

Iurie Chirinciuc, fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condamnat la închisoare cu executare de către Curtea de Apel Chișinău, dar aflat în libertate, deși au trecut câteva luni de la pronunțarea deciziei, a telefonat o reporteră a ZdG și i-a reproșat că abordează dosarul în care este vizat. „Lăsați-mă în pace! Ce mă f*****i atâta?, a întrebat-o fostul oficial.

„Voi alte probleme nu aveți? Ați soluționat toate problemele? Ați întors miliardul?”, este replica fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a apelat Ziarul de Gardă după ce am scris că ședința din 20 august, de la Judecătoria Chișinău, în care judecătorul de instrucție urma să se pronunțe referitor la anunțarea acestuia în căutare a fost amânată.

„Lăsați-mă în pace! Ce mă f*****i atâta? O seară bună!”, i-a reproșat, inițial, Iurie Chirinciuc reportei ZdG, după care a închis telefonul. Apelul lui Iurie Chirinciuc a venit la câteva luni după ce Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și trafic de influență. În toată această perioadă, ZdG a încercat să discute cu fostul ministru referitor la dosar, Iurie Chirinciuc însă nu a răspuns la mesaje și apeluri.

Ulterior, acesta a revenit cu un apel pentru a declara că dosarul său este unul politic și că va demonstra acest lucru la CtEDO, dar și pentru a se arăta nemulțumit că ZdG abordează subiectul privind condamnarea sa.

„Voi știți destul de bine că este un dosar politic. Voi doar știți că am avut o justiție capturată și voi tot fâlfâiți cu Chirinciuc și toate mizeriile care se fac acum. (…) Nu vă este rușine la obraz să scrieți toate prostiile și mizeriile? (…) Voi trebuie să scrieți că Chirinciuc a fost condamnat de justiție coruptă și este un dosar politic. Eu n-am adus prejudiciu de niciun bănuț statului R. Moldova”, a declarat fostul ministru.

Solicitat să precizeze dacă se află în țară, acesta a declarat că este în R. Moldova, iar fotografia de la mare, pe care a publicat-o pe rețelele sociale în timp ce Poliția îl căuta pentru a pune în aplicare sentința de condamnare, ar fi una de acum doi ani.

Întrebat cum s-a întâmplat ca Poliția să solicite în instanță anunțarea acestuia în căutare după ce nu l-a găsit la domiciliu, Iurie Chirinciuc a declarat: „eu nu fug de răspundere”.

„Eu v-am spus, nu vă ocupați de ceea ce trebuie. Lăsați-mă în pace să rezolv problemele cu justiția coruptă, pe care voi ați condamnat-o ani de zile. O justiție pe care nu a recunoscut-o nimeni mă condamnă și voi sunteți cu ei, cu poliția și sistemul care este încă în viață în R. Moldova. Căutați-vă de treabă, eu am să rezolv problemele, am să ajung la CtEDO. Am să ajung unde am să ajung și am să vă demonstrez că eu nu sunt vinovat. Sunt ferm convins că la comandă activați”, a replicat fostul ministru, care nu a răspuns la apeluri și mesaje, pentru clarificări la subiect, pe parcursul ultimilor trei luni.

Pentru că anterior nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi reținut, în conformitate cu decizia din 15 mai 2019 a CA Chișinău, poliția a făcut un demers către instanță pentru ca judecătorul de instrucție să emită o încheiere prin care Chirinciuc să poată fi anunțat în căutare.

Ședința a fost programată pentru 20 august, însă a fost amânată. Motivele amânării nu au putut fi enunțate nici de poliție, nici de Judecătoria Chișinău.

Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, ar fi creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afiliate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani.

Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, ar fi organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.

La 15 mai 2019, judecătorii Oxana Robu, Igor Mînăscurtă și Silvia Gîrbu au respins apelul declarat de Iurie Chirinciuc împotriva sentinței primei instanțe, dar a emis o altă decizie, după ce a admis demersurile procurorului și Teleman.

Procurorul a cerut trei ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 34 de mii de lei, privarea de dreptul de a exercita funcții publice timp de cinci ani, dar și suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru trei ani.

CA Chișinău a decis însă să aplice o pedeapsă în privința lui Iurie Chirinciuc sub forma de trei ani și șase luni de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.