Principală  —  IMPORTANTE   —   Cererile procurorului general interimar privind…

Cererile procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, aprobate de Comisia juridică, numiri și imunități

Foto: Facebook/Marina Tauber

Cele patru cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare deputaților Partidul Politic „ȘOR” Marina Tauber și Ilan Șor au fost aprobate marți, 24 mai, de către Comisia juridică, numiri și imunități.

Cererile urmează să fie examinate în plenul Parlamentului.

„Cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, au fost aprobate cele patru cereri ale procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber”, a declarat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe 19 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a adresat președintelui Parlamentului patru cereri cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Marina Tauber și Ilan Șor în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR” și actuală deputată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la accesoriile de lux etalate de parlamentară. Controlul nu are încă o finalitate. 

Deputatul fugar Ilan Șor este președintele Partidului „ȘOR”. În 2017 a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară pe 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Conform art. 95 din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracțiune sau o contravenție, procurorul general poate cere Parlamentului ridicarea imunității acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reținere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunității deputatului se înaintează pentru fiecare infracțiune sau contravenție separat.

Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Marina Tauber și Ilan Șor