Principală  —  IMPORTANTE   —   Cele nouă cereri ale procurorului…

Cele nouă cereri ale procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității, arestarea și trimiterea în judecată a lui Șor, aprobate de Comisia Juridică: vor fi dezbătute la următoarea ședință plenară

Cele nouă cereri înaintate de procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității, reținerea, arestarea și trimiterea în judecată a deputatului fugar Ilan Șor, condamnat de prima instanța la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, au fost aprobate marți de Comisia juridică numiri și imunități.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice, a menționat că cel mai probabil cererile vor fi discutate și dezbătute în plenul Parlamentului, în ședințele din această săptămână.

„Toate cererile au fost acceptate. Patru cereri au fost acceptate în ședința din 17 decembrie și astăzi au fost aprobate celelalte cinci. În baza rapoartelor aprobate de Comisia Juridică se prezintă la Biroul permanent și în baza raporturilor, Biroul permanent înaintează din partea Comisiei Juridice nouă proiecte de hotărâre pentru ridicare a imunității care vor fi discutate și dezbătute în plenul Parlamentului, cel mai probabil în ședințele din această săptămână”, ne-a comunicat Olesea Stamate, deputată PAS și președintă a Comisiei Juridice.

O parte din cererile Procuraturii Generale (PG) privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor au fost examinate vineri, 17 decembrie, într-o ședință închisă a Comisiei juridice, numiri și imunități.

Deputatul fugar, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și care în 2019 Șor a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare este învinuit pe nouă capete de acuzare.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi, 16 decembrie, la Parlament, nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia pe nouă capete de acuzare, printre care escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, falsul în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu. Igor Grosu, președintele Parlamentului, a dat citire, în plenul Parlamentului, la toate cererile înainte de procurorul general interimar Dumitru Robu. 

Potrivit regulamentului Parlamentului cu privire la procedura de ridicare a imunității parlamentare, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile după aducerea acesteia la cunoştinţa deputaţilor de către Preşedintele Parlamentului şi va constata existenţa sau inexistenţa unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii.

Cele nouă capete de acuzare imputate deputatului fugar Ilan Șor și pentru care PG a cerut Parlamentului ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a lui Șor