Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CEC se adresează la CSJ…

CEC se adresează la CSJ după ce Curtea de Apel a respins cererea de excludere a lui Balinschi din cursa electorală de la Hâncești

Comisia Electorală Centrală (CEC), nefiind de acord cu poziția Curții de Apel (CA) Chișinău, care a decis la 10 martie să respingă solicitarea cu privire la excluderea din cursa electorală de la Hâncești a candidatului Partidului „Șor”, anunță că va depune recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva hotărârii luate de magistrați.

CEC invocă că Vitalie Balinschi, candidatul partidului „Șor”, a fost avertizat pentru că nu a reflectat toate cheltuielile pentru activitatea grupului de inițiativă. Totodată acesta a fost avertizat și pentru depășirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă”. În concluzie, CEC a stabilit că Balinschi a folosit fonduri financiare și materiale nedeclarate și a solicitat în instanță anularea înregistrării acestuia în cursa electorală pentru alegerile parlamentare de la Hâncești.

CA a respins solicitarea CEC la 10 martie, considerând disproporționată pedeapsa aplicată de CEC pentru încălcarea legislației electorale, în parte ce ține de nedeclararea mijloacelor financiare utilizate în campania electorală.

În aceste circumtanțe, CEC își exprimă dezacordul cu opinia CA privind disproporționalitatea pedepsei, menționând că Vitalie Balinschi a admis 3 încălcări consecutive, iar sancțiunea legală, în acest caz, „este anularea înregistrării acestuia”.

Alegerile parlamentare noi din CEU nr. 38, Hîncești, vor avea loc pe 15 martie 2020. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală(CEC) după ce Alexandru Botnari a decis să renunțe la funcția de parlamentar în favoarea celei de primar.