Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul Braguța. Cei 13 polițiști,…

Cazul Braguța. Cei 13 polițiști, acuzați de comiterea tratamentului inuman în privința lui Andrei Braguța, condamnați la închisoare

Andrei Braguța, împreună cu sora și tatăl său, cu câteva zile înainte să fie reținut de poliție/foto: crimemoldova.com

Magistrații Judecătoriei Chișinbău, sediul Buiucani au emis vineri, 4 iunie, o nouă sentință pe cazul lui Andrei Braguța, victimă a tratamentului inuman și degradant, tânărul decedat în august 2017. Conform sentinței, 5 din 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție Chișinău au fost condamnați la închisoare cu executare, iar alți 8 – condamnați condiționat.

Potrivit Promo-Lex, cei  13 polițiști care au fost la serviciu în perioada în care Andrei Braguța s-a aflat în izolatorul de detenție, fiind acuzați de tratament inuman, și-au aflat sentința. În 2017, cei 13 colaboratori ai izolatorului de detenție provizorie au cauzat suferințe fizice și psihice lui Andrei Braguța, care se afla în custodia publică, ceea ce reprezintă tratament inuman și degradant. Aceste acțiuni au fost comise profitând de starea de neputință evidentă a victimei, care se datorează unei boli și dizabilități psihice, comise de mai multe persoane, care din imprudență  au cauzat decesul victimei.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală din septembrie 2017, Andrei Braguța a decedat din cauza unei bronhopneumonii purulente. În acest sens, inculpații au admis plasarea lui Andrei Brăguță în izolator dezbrăcat, fără haine, ciorapi și încălțăminte, fără a fi asigurat cu saltea și plapumă. Aceste condiții au cauzat victimei un prejudiciu corporal efectiv prin suprarăcirea organismului și au favorizat dezvoltarea bronhopneumoniei purulente bilaterale.

Asociația Promo-LEX a atenționat statul, în repetate rânduri, despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități mintale, inclusiv care se află în custodia autorităților.

În acest sens, cazul lui Andrei Braguța este unul complex care evidențiază probleme de sistem legate de: reținerea persoanei, comportamentul și gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilități, aplicarea abuzivă a măsurii preventive și de arest, tortura și tratamentul inuman și degradant în detenție, calitatea asistenței medicale, ineficiența mecanismului de raportare a faptelor de tortură, calitatea slabă a asistenței juridice prestate de unii avocați. Prin acțiunile tuturor participanților în proces, aceste probleme au fost reconfirmate. Este vital ca problemele constate în acest caz să fie soluționate în mod prioritar.

„Suntem mulțumiți de sentința emisă. Conform acesteia putem menționa că mecanismul privind investigarea cauzelor de tortură din Republica Moldova este unul funcțional”, a declarat avocatai Asociației Promo-LEX, Victoria Donica (Gamurari).

În context, avocata a precizat că „familia victimei consideră că persoanele vinovate urmează a fi sancționate cu cea mai aspră pedeapsă și în urma studierii sentinței motivate, dar și a consultării prealabile cu succesorul părții vătămate, sentința va fi contestată la Curtea de Apel în partea individualizării pedepsei”.

Judecătoria municipiului Chișinău a pronunțat dispozitivul sentinței în legătură cu faptele de tortură, tratament inuman și degradant și vătămări corporale medii comise în privința lui Andrei Braguța. Astfel, instanța de judecată a decis condamnarea codeținuților lui Andrei Brăguță Totodată, instanța a decis condamnarea a 3 polițiști implicați pe acest caz.

Retrospectiva dosarului Braguța:

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după ce un echipaj al Inspectoratului de Patrulare a încercat să oprească un automobil de model „Volkswagen Passat”, pentru depășirea limitei de viteză.

Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, Braguța era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 17 august 2017, procurorul Ivan Filimon îi aduce la cunoștință lui Andrei Braguța învinuirea, iar a doua zi, vineri, 18 august, procurorul merge în judecată, cerând și obținând 30 de zile de arest. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. 

Luni, 21 august 2017, procurorul vine cu un nou demers, cerând autorizarea internării lui Braguța în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, pe un termen de 30 de zile, pentru efectuarea expertizei psihiatrice în condiții de staționar. Procurorul și-a justificat demersul prin faptul că, între timp, a aflat că Braguța se afla, din 2012, la evidența medicului psihiatru.

A doua zi, marți, 22 august, judecătorul a admis demersul procurorului și a dispus internarea lui Braguța în Spitalul de Psihiatrie începând cu 23 august 2017 și până la data de 22 septembrie ora 10.00. Doar că, după un șir de circumstanțe dubioase, Andrei Braguța nu ajunge să fie internat la Psihiatrie, deși era o încheiere judecătorească în acest sens.

Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017, iar cauza directă a decesului a fost stabilită ca „Insuficiență respiratorie, Bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator.  

Între timp rudele acestuia susțineau că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, având urme de violență pe corp.

Procuratura a publicat imagini video care arată că Andrei Brăguță a fost bătut cu bestialitate în izolator de către colegii de celulă, iar gardienii din izolator nu fac nimic pentru a-i opri. În octombrie 2017, codeţinuţii au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu.

Citește și: