Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul Braguța: Trei dosare, peste…

Cazul Braguța: Trei dosare, peste 20 de învinuiți și un singur inculpat după gratii

Andrei Braguța, împreună cu sora și tatăl său, cu câteva zile înainte să fie reținut de poliție/foto: crimemoldova.com

La aproape trei ani de la moartea lui Andrei Braguța, bărbatul de 32 de ani decedat în august 2017 după ce a fost bătut cu cruzime în Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău, doar un singur inculpat își ispășește pedeapsa după gratii.

După moartea lui Braguța au fost pornite trei dosare penale, în care în calitate de învinuiți sunt peste 20 de persoane – polițiști, codeținuți cu Braguța, cât și personal personal medical.

În primul dosar sunt vizați 3 polițiști, dar și patru bărbați care erau deținuți în aceeași celulă cu Braguța. Aceștia sunt învinuiți de maltratare și rele tratamente.

În cel de-al doilea dosar figurează 13 polițiști, care au fost la serviciu în perioada în care victima s-a aflat în izolatorul de detenție. Aceștia sunt acuzați de tratament inuman.

În cel de-al treilea dosar sunt vizați medicii și personalul medical care nu i-ar fi acordat deținutului îngrijirile medicale necesare.

Moartea americanului de culoare George Floyd ca urmare a modului în care a fost maltratat de un ofiţer de poliţie a provocat proteste pe teritoriul SUA. R. Moldova are, la rând, cazul său, care, deși diferit la prima vedere de cel din SUA, are mai multe similitudini. Braguța a fost ucis în august 2017 în timp ce se afla în custodia poliției. De atunci, deși au trecut aproape trei ani, calea spre dreptate în acest dosar pare departe.

Dosarul Brăguță I de 7 luni se află pe masa magistraților de la Curtea de Apel

În primul dosar, Brăguța I, patru deținuți și doi polițiști și-au aflat sentințele în prima instanță. Judecătoria Chișinău a condamnat un gardian și un deținut la patru și, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare, alți trei foști deținuți și un gardian au fost condamnați cu suspendare, iar un gardian a fost achitat. 

Încă din octombrie 2019 dosarul Brăguța I se află pe masa magistraților de la Curtea de Apel Chișinău, după ce avocații victimei au contestat decizia primei instanțe din motiv că familia lui Andrei Brăguța consideră prea blânde pedepsele aplicate celor care se fac vinovați de moartea bărbatului.

Vadim Vieru

La sfârșitul lunii februarie s-a planificat ca ședința să aibă loc în luna mai. Dar au intervenit două situații din cauza cărora ședința nu mai a avut loc. Prima situație este pandemia, iar a doua este că domnul Pleșca, care făcea parte din completul de judecători, și-a dat demisia. Urmează să fie stabilit un nou complet de judecată și deja așteptăm o nouă ședință”, a menționat avocatul familiei Braguța, Vadim Vieru, solicitat de Ziarul de Gardă.

Procurorul de caz, Ruslan Lupașcu, a declarat pentru Ziarul de Gardă că ultima ședință de la Curtea de Apel, din 17 februarie, s-a amânat din cauza că unul dintre inculpați s-a îmbolnăvit și nu s-a prezentat la ședința de judecată.

„Sunt mulți participanți la proces – 7 inculpați, la fel, atâția avocați, 2 procurori, 2 reprezentanți ai părții vătămate. Toți au fost prezenți, dar din cauza unui inculpat, care a invocat dureri la un dinte, ședința nu a avut loc”, ne-a spus Lupașcu.

Dosarul Braguța II și Braguța III, în prima instanță

Cel de-al doilea dosar, în care figurează 13 polițiști care au fost la serviciu în perioada în care Andrei Braguța s-a aflat în izolatorul de detenție, fiind acuzați de tratament inuman, se află în prima instanță. Potrivit procurorul de caz, Ruslan Lupșcu, 12 dintre cei 13 polițiști învinuiți au fost deja audiați și niciunul dintre ei nu-și recunoaște vinovăția.

Ruslan Lupșcu

„Am rămas la audierea ultimului inculpat, 12 deja au fost audiați. Aceasta este deja etapa finală. Toți inculpații au depus declarații, ceea ce înseamnă că ei conlucrează cu judecata, dar vina nu și-o recunosc. În privința la ce riscă dacă vor fi găsiți vinovați, nu o să fiu corect dacă o să ofer oarecare date. Pentru că, la sfârșit, facem o analiză a tuturor circumstanțelor care s-au stabilit în cadrul cercetării, atât la faza de urmărire penală, cât și la cea judiciară. În funcție de toate aceste circumstanțe, noi individualizăm pedeapsa pentru fiecare dintre inculpați. Lor li se încriminează art. 167 alin.2, unde sunt prevăzuți de la 7 până la 8 ani de închisoare, amendă și privarea de dreptul de a ocupa vreo funcție”, ne-a comunicat procurorul.

Următoarea ședință de judecată în dosarul Braguța II a fost stabilită pentru marți, 16 iunie, ora 14:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Al treilea dosar deschis după moartea lui Andrei Braguța, unde sunt vizați medicii și personalul medical care nu i-ar fi acordat deținutului îngrijirile necesare se află pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, iar prima ședința de judecată a fost stabilită în luna iunie. Potrivit avocatului familiei Braguța, Vadim Vieru, nici în acest dosar, nimeni dintre învinuiți nu-și recunoaște vina.

La trei ani de la moartea lui Andrei Braguța, un singur inculpat se află în pușcărie

Din 2017 și până în prezent, dintre toți cei peste 20 de învinuiți în cele trei dosare deschise după moartea lui Andrei Braguța, un singur inculpat se află în detenție. În opinia avocatului Vadim Vieru, cazul Braguța este unul complex, motiv pentru mai mulți învinuiți încă nu și-au aflat sentința.

„După gratii, la ora actuală, este o singură persoană. Este vorba despre unul dintre codeținuții cu care a fost plasat domnul Andrei Brăguță. Restul sunt cercetați în stare de libertate, iar în primul dosar, cu părere de rău, o persoană a fost achitată – nu a fost condamnată nici pe un capăt de învinuire.

Sunt doi factori. Factorul obiectiv este că în acest dosar, mă refer la cel de la Curtea de Apel, este unul complex, au fost multe ședințe, s-au efectuat expertize. Vom insista ca să fie aplicată pedeapsa maximă. În cel de-al doilea dosar este un număr foarte mare de inculpați. Au fost situații când fie nu s-au prezentat învinuiții, fie avocații inculpaților. Este suficient ca unul dintre cei 13 inculpați sau un avocat să lipsească și deja ședința, potrivit legii, se amână. Una dintre cauzele că durează atât de mult este numărul mare de participanți implicați în dosar”, a explicat avocatul Promo-Lex, Vadim Vieru.

Retrospectiva dosarului Braguța

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după ce un echipaj al Inspectoratului de Patrulare a încercat să oprească un automobil de model „Volkswagen Passat”, pentru depășirea limitei de viteză.

Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, Braguța era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 17 august 2017, procurorul Ivan Filimon îi aduce la cunoștință lui Andrei Braguța învinuirea, iar a doua zi, vineri, 18 august, procurorul merge în judecată, cerând și obținând 30 de zile de arest. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. 

Luni, 21 august 2017, procurorul vine cu un nou demers, cerând autorizarea internării lui Braguța în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, pe un termen de 30 de zile, pentru efectuarea expertizei psihiatrice în condiții de staționar. Procurorul și-a justificat demersul prin faptul că, între timp, a aflat că Braguța se afla, din 2012, la evidența medicului psihiatru.

A doua zi, marți, 22 august, judecătorul a admis demersul procurorului și a dispus internarea lui Braguța în Spitalul de Psihiatrie începând cu 23 august 2017 și până la data de 22 septembrie ora 10.00. Doar că, după un șir de circumstanțe dubioase, Andrei Braguța nu ajunge să fie internat la Psihiatrie, deși era o încheiere judecătorească în acest sens.

Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017, iar cauza directă a decesului a fost stabilită ca „Insuficiență respiratorie, Bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator.  

Între timp rudele acestuia susțineau că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, având urme de violență pe corp.

Procuratura a publicat imagini video care arată că Andrei Brăguță a fost bătut cu bestialitate în izolator de către colegii de celulă, iar gardienii din izolator nu fac nimic pentru a-i opri. În octombrie 2017, codeţinuţii au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu.

Judecătorul și procurorul care au luat deciziile în dosarul Braguța luptă să revină în sistem

Procurorul Ivan Filimon, cel care a gestionat cazul, dar și judecătorul Iurie Obadă, cel care i-a aplicat lui Braguța mandat de arestare au fost demiși din funcții.

Ivan Filimon a atacat în instanță hotărârea Colegiului de Disciplină și Etică din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor prin care a fost demis. În septembrie 2019 însă, Curtea de Apel Chișinău i-a respins solicitarea de a-i fi încetată procedura disciplinară.

„Cu privire la încălcarea termenului de 2 luni la examinarea procedurii disciplinare, Colegiul civil a respins ca neîntemeiat argumentul invocat, or norma de drept indicată stipulează termenul ,,de regulă”, iar în speță având în vedere complexitatea materialelor care urmau să fie examinate de membrii Colegiului disciplinar, instanța reține ca rezonabil termenul de examinare a cauzei disciplinare în privința Procurorului în Procuratura municipiului Chișinău, Oficul Ciocana, Ivan Filimon.

Cu privire la încălcarea articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin îngrădirea dreptului la apărare, încălcarea principiului prezumției nevinovăției, neaudierea martorilor apărării, respingerea solicitării de a expedia interpelări, Colegiul civil nu a constatat o oarecare încălcare.

Cu privire la argumentele precum că nu ar fi putut înainta un demers privind internarea lui într-o instituţie psihiatrică, doar conducându-se de faptul că persoana era agresivă şi avea un comportament neadecvat, Colegiul civil reține că din materialele cauzei disciplinare, cât și explicațiile reclamantului se atestă că procurorul, la 16 august 2017 nu a întreprins oarecare măsuri pentru a stabili cauza comportamentului neadecvat al lui Andrei Brăguța, prin consultarea medicilor sau a documentelor medicale întocmite în urma vizitelor lucrătorilor medicali la persoana reţinută, însă a considerat că Andrei Braguța delirează din cauza stării de sevraj în care se afla după consumul de droguri”, se menționează în hotărârea Curții de Apel.

Ivan Filimon a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Ședință ce a fost amânată pentru data de 17 iunie curent.

Și judecătorul Iurie Obadă a contestat demiterea sa de către Consiliului Superior al Magistraturii la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, la ultima ședință de judecată, din 28 februarie 2020, judecătorul Anatol Pahopol a admis cererea avocatului lui Obadă privind verificarea constituționalității unor prevederi din legislație, iar examinarea dosarului a fost suspendată.