Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Care este salariul anual al…

Care este salariul anual al unui judecător începător din R. Moldova

Salariul anual brut al unui judecător începător din R. Moldova în 2018 a fost în medie 10 800 de euro. Cifra este de trei ori mai mare decât cea din în 2013 și de cinci ori mai mică decât media Consiliului Europei. Datele au fost prezentate de experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Potrivit datelor CRJM, în 2018, salarii mai mici decât judecătorii din R. Moldova aveau doar judecătorii de Ucraina – 7648 euro.

Judecătorii începători din România au avut un salariu de 29 de mii de euro anual, iar cei din Rusia – peste 18,6 mii de euro.

Cel mai mare salariu anual brut în 2018 l-au avut judecătorii începători din Germania – peste 47 de mii de euro anual și cei din Estonia – peste 41 de mii de euro anual.

Totodată, între 2016 și 2018, salariul procurorilor începători din R. Moldova a crecut cu 71%. În 2018, salariul procurorilor esre de trei ori mai mic decât media Consiliului Europei.

Potrivit datelor CRJM, în 2018, salariul judecătorilor și procurorilor din Moldova, raportat la salariul mediu pe economie, era peste media Consiliului Europei, iar salariul procurorilor din Moldova, raportat la salariul mediu pe economie, era mai mare decât în majoritatea țărilor post-sovietice.