Principală  —  IMPORTANTE   —   Captura de peste 1,5 milioane…

Captura de peste 1,5 milioane de euro de la vama Leușeni: au fost confiscați și banii restituiți anterior unicului condamnat în acest dosar

Toți banii capturați la vama Leușeni în aprilie 2020, pe sensul de intrare în țară, au fost fost confiscați și virați în contul statului.

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis luni o notă informativă prin care anunță că la 12 octombrie curent, Curtea de Apel Chișinău a dispus confiscarea sumei de 10 000 euro, sumă care prin decizia primei instanțe a fost restituită anterior unicului condamnat în acest caz – șoferul camionului, astfel fiind supusă confiscării întreaga sumă ce constituie obiect al contrabandei de la vama Leușeni, în valoare totală de 1 620 685 euro.

Tot aici, reprezentanții PG mai anunță că, prin aceiași decizie a Curții de Apel Chișinău, s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii mijlocului de transport, în sumă de 591 309 lei, utilizat la comiterea contrabandei de la vama Leușeni.

Anterior, prin sentința Judecătoriei Hîncești din 15 aprilie curent a fost confiscată suma de 1 610 685 euro, care constituie obiect al infracțiunii de contrabandă, iar suma de 10 000 euro și autocamionul cu ajutorul căruia s-a încercat traversarea frontierei de stat a valutei străine prin vama Leușeni, au fost restituite inculpatului.

În privința șoferului autocamionului care a încercat să treacă ilegal mijloacele financiare în valută străină, pedeapsa aplicată a rămas aceiași, fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de 2 ani, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.27, art.248 alin.(5) lit.b) din Codul penal (Tentativă la contrabandă), în redacția legii penale până la modificările operate în norma incriminată.
Decizia integrală va fi pronunțată la data de 30.11.2021. Decizia este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

La 16 aprilie curent, reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat printr-un comunicat de presă despre condamnarea șoferului autocamionului, care în aprilie 2020 a fost oprit la frontieră în timp ce transporta peste 1,6 milioane de euro, prin punctul vamal Leușeni.

Conform sentinței, inculpatul a fost condamnat la 3 ani cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pedeapsă suspendată condiționat pentru un termen de probă de 2 ani cu transmiterea în totalitate a mijloacelor bănești în bugetul de stat.

Serviciul Vamal a depistat la 18 aprilie 2020, la intrarea în punctul vamal Leușeni, într-un TIR de marca Mercedes, pachete pline cu valută nedeclarată. Conform procedurilor, TIR-ul, care venea din România și intenționa să intre în R. Moldova, a fost supus verificărilor, iar în timpul controlului de rigoare, vameșii au depistat în cabina șoferului mai multe pachete și cutii cu bancnote de 20 și 50 de euro, nedeclarați. În total, vameșii au depistat peste 1,5 milioane de euro ascunși în tir.

La câteva zile, pe lângă cei 1,5 milioane de euro depistați la vama de la Leușeni, după o nouă cercetare a tirului, PCCOCS a anunțat că au mai fost găsite câteva zeci de mii de euro.