Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Candidat la două funcții. Consiliul…

Candidat la două funcții. Consiliul electoral din Chișinău, obligat de instanță, cu nouă zile înainte de scrutin, să-l înregistreze în cursa pentru funcția de edil al capitalei pe primarul satului Condrița

Captură de ecran/Facebook

Primarul satului Condrița din municipiul Chișinău Andrei Donică, care candidează la alegerile locale generale din 5 noiembrie pentru un al doilea mandat de primar al localității, trebuie să fie înregistrat de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale (CECEM) Chișinău în calitate de candidat și la funcția de primar al capitalei.

Curtea de Apel Chișinău a respins vineri, 27 octombrie, apelul declarat de CECEM Chișinău nr. 1 împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 19 octombrie. Decizia a fost luată de către instanța de apel cu nouă zile înainte de data scrutinului electoral.

Consiliul electoral a fost obligat de prima instanță să emită un act administrativ individual favorabil cu privire la înregistrarea lui Andrei Donică în calitate de candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.

Pe 10 octombrie CECEM Chișinău a refuzat să-l înregistreze pe Donică, argumentând că Codul electoral prevede că „o persoană nu poate candida în mai multe circumscripţii electorale de acelaşi nivel şi nici în municipiul Chişinău şi Bălţi concomitent”. Totodată, în Codul electoral se mai indică că, în cadrul acelorași alegeri, o persoană poate candida la mai multe funcții elective, însă de diferite categorii/niveluri și doar din partea unui singur partid sau bloc electoral, ori în calitate de candidat independent.

„Norma de drept enunțată supra, nu interzice reclamantului de a candida în același timp la funcția de primar al satului Condrița și la funcția de primar general a municipiului Chișinău, or cum este indicat și supra, acestea sunt circumscripţii electorale de nivele diferite”, se arată în hotărârea instanței.

  • Conform art.4 al Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova nr. 764 – XV din 27.12.2001, teritoriul R. Moldova este organizat, sub aspect administrativ, în unităţi administrativ-teritoriale : sate, oraşe, raioane şi unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova se efectuează pe următoarele niveluri : satele (comunele) şi oraşele (municipiile) constituie nivelul întâi, raioanele, municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi constituie nivelul al doilea, iar unitatea teritorială autonomă Găgăuzia are un nivel special de administrare

Judecătorul de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, Igor Barbacaru, a menționat că „concluziile organului electoral se află în disonanță cu spiritul și litera art. 163 alin.(4) din Codul electoral, or, interpretarea elocventă a acestei norme juridice prin metodele logico-juridică, sistemică și gramaticală denotă franc asupra justeței poziții părții reclamante”.

Donică a scris anterior pe rețelele de socializare că partidul va solicita despăgubiri pentru că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a „așteptat” decizia instanței după ce acesta a contestat refuzul de a fi înregistrat în cursa electorală pentru șefia capitalei.

„Împreună cu juriștii vom depune o cere în judecată unde Mișcarea Profesioniștilor Speranța va cere despăgubiri morale și materiale pentru faptul că CEC-ul a publicat lista de 27 de candidați înregistrați în cursă, fără ca să aștepte soluționarea cazului meu în judecată și pentru faptul că mi-au furat intenționat din zilele mele preconizate pentru campania electorală”, a scris primarul din Condrița pe rețelele de socializare anterior.

Contactată de ZdG, președinta CECEM Chișinău Viorica Gadîmba a declarat că membrii Consiliului electoral urmează să se convoace în ședință sâmbătă, 28 octombrie, pentru a lua decizia de înregistrare a candidatului. Aceasta a mai menționat că organul electoral va ataca cu recurs decizia Curții de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție.

La alegerile din 2019, activistul Andrei Donica, liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, a fost ales primar al localității Condrița, care face parte din municipiul Chișinău.

În turul doi al alegerilor, care au avut loc duminică, 3 noiembrie, Andrei Donica l-a învins pe primarul de atunci, Alexei Boșneaga, candidatul Partidului Liberal Democrat. Donica a acumulat 71% din voturile celor care s-au prezentat la urne.

Andrei Donica a devenit cunoscut opiniei publice după ce a aruncat o găleată cu lapte peste fostul ministru al Finanțelor, în prezent guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. În 2018, a fost condamnat, în primă instanță, la un an de închisoare, cu suspendare. Donica a candidat și pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, dar s-a retras din cursă înainte de turul întâi.