Principală  —  IMPORTANTE   —   Când vom avea un procuror…

Când vom avea un procuror general? Președintele CSP, Dumitru Obadă, oferă o prognoză

Sursa: Consiliul Superior al Procurorilor/Facebook

Până la începutul acestei veri Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ar putea selecta un candidat pentru funcția de procuror general. Prognozele îi aparțin președintelui CSP, Dumitru Obadă.

Președintele CSP a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus, de la TV8 că începând cu săptămâna următoare Consiliul urmează că lucreze la un regulament mai clar pentru funcția de procuror general, astfel încât în luna aprilie să fie lansat deja concursul.

„Vom face un exercițiu practic, dacă noi lucrăm săptămâna viitoare sau maxim două săptămâni la regulament, urmează ulterior în ședința Consiliului să aprobăm noile reguli și la început de aprilie ar putea fi lansat concursul. În 30 de zile persoanele interesate aplică, după care are loc procedura de control: CNI, ANI, SIS, alte autorități ale statului, astfel încât în luna mai să putem examina admisibilitatea și interviul. Este opinia mea personală, dacă ne mișcăm rapid, pragmatic, ar fi posibil”, a spus Dumitru Obadă.

VIDEO „Trebuie să rescriem regulile și să asigurăm un exercițiu corect și meritocratic”. Motivarea și cronologia anulării concursului pentru șefia PG

La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a revocat hotărârea privind rezultatele probei interviului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, anulând astfel concursul. Astfel, CSP a decis inițierea ulterioară a unui nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce vor fi gândite mecanismele, inclusiv „reglementările care guvernează acest exercițiu extrem de important”.

„La 22 februarie a avut loc etapa interviului. Toți membrii CSP, având dorința de a realiza echidistant, promt și de a încheia în aceeași zi proba interviului, au lucrat pe durata a aproximativ 11 ore, cu intermitențe de 5-7 min. La încheierea acestui exercițiu, noi ne-am retras în deliberare și a avut lor realizarea mediei tehnice a punctajului acordat de fiecare membru al Consiliului. La acea etapă, nu au fost examinate punctajele acordate de fiecare membru CSP per criteriu de evaluare pe fiecare din cei patru candidați. Țin să remarc că în cadrul deliberărilor (în cadrul ședinței din 28 februarie, n.r.) au fost analizate coroborat fișele în privința fiecărui candidat și punctajul oferit de fiecare dintre membrii CSP. În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării de ce a fost depunctat unul dintre candidați”, a spus președintele CSP, Dumitru Obadă. 

Punctajul total per fișă a candidaților

Punctajul total per fișă a candidatului. Foto. csp.md

Din rezultatele publicate de CSP, Ion Munteanu a primit cel mai mic punctaj al său –  3.5, de la membra CSP Olesea Vîrlan, iar cel mai mare – 9.5, de la președintele CSP,  Dumitru Obadă. Igor Demciucin a primit cel mai mic punctaj de la membra CSP Elena Roșior – 7, iar Olesea Vîrlan l-a apreciat cu cel mai mare punctaj – 9.3. Octavian Iachimovschi a fost apreciat de patru dintre cei nouă membri cu un punctaj de 9 și mai mult.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman și membrul CSP Andrei Cebotari, i-au oferit cel mai mare punctaj lui Iachimovschi, iar cel mai mic – lui Andrei Coca.

Cei mai mulți membri ai CSP, între care ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, președintele CSP, Dumitru Obadă și membrii Eduard Panea, Elena Roșior și Svetlana Balmuș, i-au acordat cele mai multe puncte lui Ion Munteanu, iar cele mai puține – lui Andrei Coca.

Membra CSP Rodica Ciobanu i-a apreciat pe Iachimovschi și Munteanu cu același punctaj – 9.16.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce în septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Concursul a fost anunțat pe 22 octombrie 2023 și ulterior, prelungit până pe 29 decembrie 2023, după ce doar doi candidați s-au înscris. În total, șase candidați și-au depus dosarele, doi însă au fost excluși din cursă.