Principală  —  IMPORTANTE   —   CA urmează să examineze mâine…

CA urmează să examineze mâine recursurile apărării celor trei angajați ai fostei Direcții nr. 5, printre care Dorin Damir, arestați acum o săptămână pentru 30 de zile

Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze mâine, 15 iulie, recursurile apărării celor trei angajați ai fostei Direcții nr. 5, printre care Dorin Damir, arestați acum o săptămână pentru 30 de zile, în urma unei decizii luate de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul de caz Dumitru Raileanu.

Finul de cununie al lui Plahotniuc, care potrivit procurorilor este figurantul principal care ar fi beneficiat direct de ilegalitățile angajaților statului a fost plasat în arest acum o săptămână.

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru au fost plasați în arest pentru 30 de zile. 

Dorin Damir nu a participat la ședința de judecată din 7 iulie. Atunci, avocatul său, Iurie Tabarcea a declarat că Damir a depus o cerere pentru ca examinarea să aibă loc în lipsa lui.

Este dreptul lui de a participat sau nu la ședință. Pledează nevinovat, a menționat Tabarcea.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar, potrivit cărora în vara anului 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 ”K” a Direcției nr. 5  a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”.  

Urmărire penală în cauza ce vizează mai mulți angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI

Cele trei persoane au fost reținute în urma unor percheziții din 5 iulie efectuate de ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii PCCOCS.

Potrivit PCCOCS, acțiunile procesuale au vizat activitatea unor angajați ai fostei Direcții nr. 5 a MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.