Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocații lui Ruslan Popov au…

Avocații lui Ruslan Popov au contestat la CA Chișinău decizia instanței de judecată prin care adjunctul suspendat al procurorului general a fost plasat în arest la domiciliu

sursa foto: captură video privesc.eu

Avocații lui Ruslan Popov au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care adjunctul suspendat al procurorului general a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Igor Hlopețchi, unul dintre avocații lui Ruslan Popov, ne-a comunicat că luni, 11 octombrie, a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău prin care a solicitat casarea deciziei primei instanțe prin care adjunctul suspendat al procurorului general a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

„Am solicitat casarea Încheierii Judecătoriei Chișinău în partea în care a fost admis demersul de aplicare a măsurii preventive”, a declarat Igor Hlopețchi, unul dintre avocații lui Ruslan Popov.

Magistrații Judecătoriei, sediul Ciocana, au admis parțial luni, 11 octombrie, demersul procurorei anticorupție de caz și au dispus mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Popov.

Sâmbătă, 9 octombrie, șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său.

Procurorii anticorupție au deschis o cauză cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov. Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.

Citiți și: DOC/ ANI după verificarea averii procurorului adjunct suspendat al PG Ruslan Popov: „ANI a colaborat cu procurorii, care au venit la instituție pentru a ridica materialele pe acest dosar de control”

La 5 octombrie, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic. Detalii aici.

Citiți și: Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor

În 2013, ZdG a scris că Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţinea că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.

Ruslan Popov, cel mai bogat adjunct al procurorului general al R. Moldova indică în declarația sa de avere și interese personale depusă pe 29 martie curent, că în anul 2020 a obținut un salariu de 397 609 lei de la Procuratura Generală (PG). Totodată, Popov a ridicat un salariu de circa 13 825 de lei de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), dar și un salariu de circa 38 620 de lei de la Institutul Național al Justiției. Tot în anul 2020, Ruslan Popov a obținut o remunerare de 26 977 de lei de la centrul Internațional „La Strada”. Familia Popov a mai obținut venituri sub formă de onorariu în valoare de 93 265 lei de la „Biroul asociat de avocați Ialoveni”, precum și venituri sub formă de salariu în valoare de 45 238 lei de la Procuratura R. Moldova.

În anul 2020, Ruslan Popov a vândut un automobil de model Hyundai Grand Santa FE în valoare de 29 990 euro și a procurat un autoturism Hyundai Santa FE CRDi, în valoare de 38 de mii de euro.

Pe parcursul anului 2020, familia Popov a obținut mai multe venituri din indemnizații. Astfel, Ruslan Popov a ridicat o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 9 914 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). De asemenea, familia Popov a obținut alte două indemnizații în valoare totală de 692 lei pentru incapacitate temporară de muncă de la CNAS, precum și venituri de 2 303 lei.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Ruslan Popov deține 80 acțiuni la Dac Hermes SA. Acesta este debitorul unei datorii contractate în anul 2020, în valoare de 8 010 lei, a cărei scadență este anul 2021. Din 2014 și 2016, Iulia Popov, soția procurorului, are două datorii față de părinții ei, Ion (care a decedat între timp) și Pelaghia Oprea – de 10 mii de euro, a cărei scadență este anul 2034, precum și o datorie de 50 de mii de euro, a cărei scadență este anul 2036.