Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor îi răspunde premierului…

Asociația Judecătorilor îi răspunde premierului Chicu: „Intenția Guvernului – în dauna justiției”

Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) menționează că intenția Executivului de a reduce bugetul sistemului judiciar îi diminuează autoritatea și are consecințe negative asupra calității actului de înfăptuire a justiției și a echității.

Astfel, AJM transmite într-un comunicat de presă că pledează „pentru o retorică echilibrată și pentru identificarea unor soluții juste și în acord cu principiile fundamentale ale statului de drept”.

„Cât de nefastă nu ar fi condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, procedurile de executare a Hotărârilor acesteia se valorifică în condiții prevăzute de Lege. Similar, acțiunile în regres au o reglementare specială, care presupun identificarea factorilor ce au determinat violarea constatată de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și un mecanism distinct de restabilire, prin inițierea procedurilor în fața instanțelor judecătorești competente. În acest context, retorica aplicată, dar și intenția declarată de Guvern în a reduce bugetul sistemului judiciar, prin culpabilizarea și discreditarea judecătorilor, sunt în dauna justiției, îi diminuează autoritatea, iar în consecință repercutează negativ calitatea actului de înfăptuire a justiției și a echității, a căror beneficiari sunt toți cetățenii”, notează AJM.

Reacția vine după ce premierul Chicu a cerut săptămâna trecută ca suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc, ca urmare a pierderii dosarului privind „Gemeni” la CtEDO.

Guvernul Republicii Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.