Principală  —  IMPORTANTE   —   Antenționarea făcută de Asociația Judecătorilor…

Antenționarea făcută de Asociația Judecătorilor din R. Moldova, care anunță că își exprimă „îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai CSJ”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova e emis o notă informativă în care menționează că „își exprimă, în mod public, îngrijorarea profundă în legătură cu politizarea procesului de numire a candidaților la funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și ignorarea autorității organului de autoadministrare judecătorească, în exercițiul atribuțiilor ce îi revin”. Apelul prin care Asociația Judecătorilor din R. Moldova își exprimă îngrijorarea vine în contextul în care vineri, 12 martie, deputații din Parlamentul de la Chișinău, deputați PSRM, ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova, au respins numirea în funcția de judecători la CSJ a unor candidați propuși de CSM, printre aceștia fiind și magistrata Viorica Puica.

Potrivit membrilor Asociației Judecătorilor din R. Moldova, deși competențele Consiliului Superior al Magistraturii și ale Parlamanetului R. Moldova privind promovarea candidaților la funcția de judecător sunt riguros reglementate, evenimentele petrecute în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 12 martie 2021, „provoacă semne alarmante de îngrijorare cu privire la politizarea procesului dat, precum și posibila folosire a desemnării judecătorilor CSJ în lupte politice”.

Opinia integrală a Asociației Judecătorilor din R. Moldova:

Consiliul Superior al Magistraturii, în baza rolului său de garant al independenţei justiţiei, consacrat prin art.123 alin. (1) al Constituţiei Republicii Moldova, asigură numirea și promovarea în funcţie a judecătorilor. În baza competențelor funcționale, Consiliul Superior al Magistraturii are îndatorirea de a desfășura concursuri pentru suplinirea funcțiilor vacante și de a propune candidații selectați pentru numirea lor, potrivit Legii (Art.116 alin. (4) din Constituție, cît și Legea nr. 947-XIII din 19.07.1996).

Organizarea și desfășurarea concursurilor de carieră a judecătorilor, se bazează pe criterii complexe de evaluare și promovare profesională și se produc într-un mod absolut transparent, toate etapele fiind publice. Calitatea actului de evaluare și selectare nu poate fi neglijată sau interpretată, aceasta fiind reglementată expres prin lege.În acest sens, Consiliul Superior al Magistraturii, în directă conlucrare cu celelalte puteri ale statului, are obligația de a asigura cooperarea inter-instituţională, aceasta fiind esenţială pentru asigurarea şi eficientizarea unui înalt nivel de independenţă şi de transparenţă a sistemului judiciar, reprezentând un domeniu ce presupune efortul comun al tuturor puterilor statului, categoric în limitele atribuțiilor care le sunt conferite prin Constituţie şi alte acte normative speciale. Deși competențele Consiliului Superior al Magistraturii și ale Parlamanetului Republicii Moldova privind promovarea candidaților la funcția de judecător sunt riguros reglementate, evenimentele petrecute în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 12 martie 2021, provoacă semne alarmante de îngrijorare cu privire la politizarea procesului dat, precum și posibila folosire a desemnării judecătorilor CSJ în lupte politice.

Atenționăm opinia publică asupra modului netransparent de examinare în Parlament a propunerilor CSM la funcțiile de judecători ai Curții Supreme de Justiție, care au fost respinse în mod nemotivat și care sunt de natură să genereze percepția rezonabilă privind numirea judecătorilor pe criterii politice, ceea ce este incompatibil cu principiul separării puterilor în stat, se menționează în nota publicată.

Într-o declarație comună, doi membri ai CSM, Nina Cernat și Dorel Musteață, au calificat decizia deputaților de a respinge Hotărârea privind numirea magistratei Viorica Puică în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) până la atingerea plafonului de vârstă, drept „o răzbunare a actualei majorități parlamentare pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președinta R. Moldova, în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țară”.

DOC/ Declarația formulată de către doi membri ai CSM, după ce Parlamentul a respins numirea în funcția de judecători la CSJ a unor candidați propuși de CSM: „Majoritatea parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președinta țării”

Majoritatea Parlamentară, formată din deputații socialiști, cei din Partidul Politic ȘOR și transfugii din Platforma Pentru Moldova, a respins în ședința plenară desfășurată vineri, 12 martie, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.

Contactată de ZdG, judecătoarea Viorica Puică, a declarat că nu a fost invitată vineri, 12 martie, nici la ședința Comisiei juridice numiri și imunități și nici la cea a Parlamentului, care a durat până noaptea târziu. Magistrata spune însă că a urmărit atent întreaga ședință de Parlament și califică votul majorității deputaților prin care a fost respinsă candidatura ei la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) drept „o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească și un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”.

La 9 iunie 2020, CSM a propus numirea judecătoarei Viorica PUICA la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Judecătoarea Puica a fost declarată învingătoare în concursul pentru această funcție în care a concurat cu alți cinci candidați. CSM a luat această decizie în urma evaluării performanțelor profesionale ale candidaților, a experienței anterioare în funcția de judecător și a prestației la interviul în fața membrilor CSM. Candidatura dnei Puica a fost susținută de majoritatea membrilor CSM și niciun membru al CSM nu a formulat o opinie separată împotriva acestei propuneri.

MAI MULTE DETALII AICI: Magistrata Viorica Puica, după ce deputații PSRM – ȘOR i-au respins candidatura la funcția de judecătoare la CSJ: „Este un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”