Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Angajata INSP care a dat…

Angajata INSP care a dat cu mașina în trei pietoni, omorând una dintre persoane, la Sângera, trimisă pe banca acuzaților

Sursa foto: deschide.md

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a polițistei de 22 de ani, care a tamponat mortal o persoană la Sângera. Tânăra este învinuită de comiterea infracțiunii de încălcare a regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, săvârșită în stare de ebrietate, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane (art. 264 alin.(4) din Codul penal), anunță Procuratura Generală (PG) marți, 9 ianuarie, într-un comunicat de presă.

Conform rechizitoriului, la 29 august 2023, pe timp de noapte, învinuita, conducând mijlocul de transport de model „Toyota Prius” pe o stradă din orașul Sângera, după ce a adormit la volan din cauza stării de ebrietate cu grad avansat, a ieșit pe acostament și a tamponat mai mulți pietoni, o minoră de 6 ani, o minoră de 17 ani și o femeie de 31 de ani, care se deplasau regulamentar.

Femeia de 31 de ani a decedat la fața locului. 

Potrivit rapoartelor de expertiză, minorei de 6 ani, i-a fost provocată o vătămare ușoară a integrității corporale, minorei de 17 ani – vătămări corporale medii.

„Potrivit învinuirii înaintate, acuzata, fiind în stare de ebrietate, n-a luat în consideraţie starea lucrurilor în traficul rutier, ce reflectă gradul de protecţie a participanților la el împotriva accidentelor şi consecinței acestora, n-a ţinut seama permanent de totalitatea factorilor ce caracterizează condițiile rutiere, existenţa unor obstacole pe sectoarele drumului, intensitatea şi nivelul de organizare a traficului rutier, prin ce a ignorat prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere”, notează PG.

Polițista și-a recunoscut vina în comiterea faptelor imputate.

Aceasta riscă o pedeapsă maximă de până la 8 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Pe 31 august 2023, judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorilor și a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile în privința Feliciei Guțu, angajata suspendată a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care a provocat accidentul rutier din orașul Sângera, soldat cu un deces și două persoane internate în spital.

Procurorul de caz, Roman Moraru, a declarat atunci pentru ZdG că instanța a mai dispus ridicarea provizorie a permisului de conducere. Potrivit lui, polițista nu s-a prezentat la ședința de judecată.

„(…) Anularea de drept poate fi prin sentință cu constatarea vinovăției, dar acum, în cadrul urmăririi penale, procurorul este în drept să înainteze un demers privind aplicarea măsurii preventive, inclusiv cu măsura preventivă complementară ce ține de ridicarea provizorie a permisului de conducere, lucru care a fost admis de către instanță”, a spus procurorul.

Accident rutier cu implicarea unei angajate INSP: polițista, suspendată din funcție

În noaptea de luni spre marți, 28-29 august, un accident rutier grav a avut loc în orașul Sângera. Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că șoferul automobilul de marca Toyota a pierdut controlul asupra volanului și a intrat pe trotuar, tamponând trei pietoni. Ulterior, oamenii legii au stabilit că la volanul mașinii se afla o tânără de 22 de ani, angajată a INSP. Aceasta deține permis de conducere și se afla în afara orelor de serviciu. Potrivit Poliției, testată alcoolscopic la locul accidentului, aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg/l în aerul expirat.

Conform declarației de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate pe 31 martie 2023, Felicia Guțu a ridicat anul trecut 87 128 de lei de la INSP.

Detalii despre femeia de 31 de ani care s-a stins din viață, mama unei fetițe de 6 ani

Reprezentanții Poliției au anunțat că în urma accidentului rutier o femeie de 31 de ani a decedat pe loc, iar două minore de șase și 17 ani au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit unor surse ale ZdG, femeia locuia în comuna Băcioi, însă a mers la Sângera, la rude, pentru a sărbători hramul orașului. În momentul accidentului, femeia era însoțită de fiica și sora ei, în vârstă de șase și respectiv 17 ani. Femeia care s-a stins din viață este Valentina Bivol. Rrudele și apropiații femeii au început să posteze mesaje de condoleanțe pe Facebook.