Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alexandru Tănase: "Noi nu avem…

Alexandru Tănase: „Noi nu avem partide cu democraţie internă. Nu este corect ca deciziile să fie luate într-un singur birou”

În 2001 s-a produs o fraudă constituţională, pe care Curtea Constituţională (CC) a reparat-o prin decizia din 4 martie 2016. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV”, transmite IPN.

Tănase a menţionat că CC a putut să intervină după ce a fost sesizată asupra acestor probleme. „Nu cred că această decizie ar conveni cuiva anume, decât poporului, care şi-a dorit să-şi aleagă preşedintele. Am senzaţia că în Parlament exista deja numărul necesar de voturi pentru a alege şeful statului. Alegerea preşedintelui de către Parlament se transformase într-un precedent periculos pentru democraţie. Noi nu avem partide cu democraţie internă. Nu este corect ca deciziile să fie luate într-un singur birou”, a declarat preşedintele CC.

Alexandru Tănase consideră decizia respectivă drept cea mai complicată decizie pe care a luat-o vreodată CC. „Partea motivantă conţine vreo 200 de paragrafe. S-a făcut referinţă la legislaţia constituţională a statelor europene”.

Alexandru Tănase a mai spus că chiar dacă şeful statului va fi ales de către cetăţeni, Republica Moldova va rămâne o ţară parlamentară. „Există o tendinţă în Europa privind republica parlamentară, dar cu preşedinte ales de popor. Modelul pe care îl va urma Republica Moldova este foarte aproape de cel al Lituaniei”, a spus Tănase.

Alexandru Tănase a comunicat că nu va candida pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova  şi intenţionează să-ţi ducă  până la capăt mandatul de preşedinte al CC.