Principală  —  IMPORTANTE   —   Adrian Onceanu, fostul director interimar…

Adrian Onceanu, fostul director interimar al CFM, și alte două persoane din conducerea întreprinderii urmează să fie trimiși pe banca acuzațiilor. Detalii de la procurori

Adrian Onceanu, fostul director interimar al Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, și alte două persoane din conducerea întreprinderii urmează să fie trimiși pe banca acuzațiilor. Procuratura municipiului Chișinău anunță despre terminarea urmăririi penale în privința acestora, fiind acuzați de delapidarea averii străine, săvârșite cu folosirea situației de serviciu și falsul în acte publice.

„În scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal”, procurorii anunță că au dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de obligare de a nu părăsi țara, în privința celor trei persoane vizate în dosar.


Mai exact, cei trei sunt învinuiți că, deși purtau răspundere materială deplină pentru asigurarea integrității bunurilor materiale și a valorilor încredințate în administrare, în virtutea atribuțiilor de serviciu, contrar acestor obligații, pe parcursul zilei de 25 septembrie 2020, au însușit două containere maritime din metal de pe teritoriul Serviciului de Aprovizionare Tehnico-Materială, ce-i aparține Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova”.

După care, potrivit procurorilor, cele două containere au fost transportate cu un camion pe un câmp agricol din apropierea satului Sadova, raionul Călărași, fiind transmise în folosință unui agent economic privat.

Ulterior, peste câteva zile, conform Procuraturii, pentru a ascunde urmele infracțiunii, au falsificat procesul verbal de predare-primire a mijloacelor fixe și factura fiscală, care se atribuie la categoria documentelor oficiale, prin înscrierea în acte a unor date vădit false, precum că containerele se scot de la evidența contabilă de la Serviciul de Aprovizionare Tehnico-Materială Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și se predau spre folosire în continuare către Direcția administrativă a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”.

„Factorii de decizie vizați ai Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, au prejudiciat întreprinderea cu 48.945 lei, care constituie suma totală a ambelor containere însușite. Remarcăm că, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, prejudiciu material cauzat întreprinderii a fost restituit integral de către ex-directorul Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova”. Astfel, deși prejudiciul material a fost restituit, cei trei nu își recunosc vinovăția în săvârșirea faptelor incriminate”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Pe 16 martie 2021, Ziarul de Gardă a scris despre relațiile fostului șef interimar de la CFM cu familia ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon. În luna mai 2019, Onceanu a fost numit în funcția de director interimar al CFM. La câteva luni distanță de la numirea lui în funcție, Onceanu declara pentru ZdG că funcția i-a fost propusă de cineva de la Guvern, fără însă a preciza despre cine mai exact este vorba. Numirea lui Onceanu la CFM a avut loc și pe fundalul relațiilor pe care acesta le avea cu Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova. Soția lui Adrian Onceanu, Liudmila Barcari, a absolvit în 1997, împreună cu Igor Dodon, în aceeași promoție a facultății de Economie de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). Tot la UASM și-a făcut studiile și Onceanu, care a absolvit în 1999, împreună cu soția lui Igor Dodon, aceeași facultate.

Instalarea lui Onceanu la CFM a fost criticată de angajați ai întreprinderii, care susțineau că acesta nu are cunoștințele necesare pentru a gestiona CFM-ul, în circumstanțele în care este economist de profesie și anterior a activat în funcția de administrator al Întreprinderii de stat „Universul”, care are ca domeniu de activitate tipărirea și editarea cărților.

Pe 27 aprilie 2021, Adrian Onceanu a fost demis după ce membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au decis suspendarea contractelor de muncă cu administrația întreprinderii.

La începutul lunii ianuarie curent, procurorii anunțau că au efectuat percheziții la o companie din localitatea Sadova, raionul Călărași. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurorul general interimar Dumitru Robu ne-a comunicat atunci că perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unei cauze penale pornite pe „delapidarii bunurilor de la Calea Ferată din Moldova”.