Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Activitatea izolatorului de detenție provizorie…

Activitatea izolatorului de detenție provizorie al IP Briceni, sistată în urma recomandărilor avocatului poporului

Inspectoratul de Poliție Briceni a sistat activitatea izolatorului de detenție provizorie, după vizita angajaților Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului din 06 noiembrie 2019.

În timpul vizitei preventive, angajații Oficiului Avocatului Poporului au constatat condiții materiale degradante/ inumane în izolator. Acestea nu au fost îmbunătățite după ultima vizită de monitorizare din 2018. Potrivit administrației IP Briceni, nu au fost efectuate investiții capitale, având în vedere intenția IGP de a deschide izolatorul de tip nou la IP Edineț, la care, urmează a fi transportate persoanele reținute. Pe lângă acest fapt, echipa Ombudsmanului a constatat lipsa agentului termic în izolator, fapt ce impunea persoanele reținute, cât și supraveghetorul să îndure frigul. Potrivit Șefului IP Briceni, situația s-a agravat urmare a unei scurgeri subterane din rețeaua respectivă, fapt ce presupune investiții enorme, în condițiile în care, izolatorul nu este solicitat.

Având în vedere circumstanțele constatate, precum și rezonabilitatea activității izolatorului pe perioada rece a anului în lipsa agentului termic, Avocatul Poporului a remis un aviz prin care a recomandat de urgență, identificarea soluțiilor privind repararea țevei ce conduce agentul termic spre izolator, iar în cazul în care, aceasta este imposibil în termenul de 15 zile, să sisteze activitatea pe durata rece a anului, iar persoanele reținute să fie plasate în alt izolator din preajmă. Plasarea persoanelor pentru un timp scurt în izolator în condițiile respective este inadmisibilă.

La 30 decembrie 2019, OAP a fost informat despre decizia IGP și IP Briceni în sistarea activității izolatorului la recomandarea Ombudsmanului, care a precedat și cu redeschiderea activității IP Edineț, renovat din fondurile europene. La fel, IP Briceni a menționat că nici o persoană nu a fost plasată în izolatorul respectiv din 07 noiembrie 2019 – prezent.

Avocatul Poporului apreciază deschiderea IP Briceni în implementarea recomandărilor sale.