Principală  —  IMPORTANTE   —   „Acțiunile de urmărire penală au…

„Acțiunile de urmărire penală au luat sfârșit”. Procuratura Anticorupție vine cu noi precizări referitor la perchezițiile din biroul procurorului general suspendat

Sursa foto: ZdG

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că acțiunile de urmărire penală efectuate vineri, 12 noiembrie, în biroul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au luat sfârșit.

În urma perchezițiilor au fost ridicate un purtător electronic de informații, agende, acte și înscrisuri, care „au fost utilizate, elaborate sau au fost în gestiunea lui Alexandr Stoianoglo și care ar putea avea conexiune cu obiectul urmăririi penale”.

„Pentru a exclude diverse insinuări cu privire la nerespectarea drepturilor învinuitului, menționăm că la solicitarea părții apărării, întreg procesul de cercetare a biroului de serviciu a fost înregistrat video cu anexarea imaginilor la materialele cauzei penale. În cadrul cercetării la fața locului au fost ridicate un purtător electronic de informații, agende, acte și înscrisuri, care au fost utilizate, elaborate sau au fost în gestiunea dlui Alexandr Stoianoglo și care ar putea avea conexiune cu obiectul urmăririi penale. Lucrurile ridicate au fost sigilate de către procurori în prezența apărătorilor, pentru a fi supuse ulterior examinării. Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, se arată într-o notă informativă a Procuraturii.

Procurorii au efectuat vineri, 12 noiembrie, percheziții în biroul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, din cadrul Procuraturii Generale (PG).

Perchezițiile din biroul lui Stoianoglo de la PG au loc la o zi după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la cererea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, l-a desemnat pe Vasile Plevan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție să examineze declarațiile lui Stoianoglo făcute în cadrul unui briefing, înainte de reținerea sa, în legătură cu un dosar penal în care este vizat Morari. Detalii aici.

În demersul înaintat Consiliului Superior al Procurorilor, Viorel Morari invocă faptul că, în cadrul unui briefing de presă, Alexandr Stoianoglo, care exercita funcția de procuror general, ar fi făcut publice informații care constituie obiect de cercetare într-un dosar penal în care este vizat Morari, aducându-i acestuia „atingere vieții personale și încălcând secretul anchetei”.