Principală  —  IMPORTANTE   —   CSP a desemnat, la cererea…

CSP a desemnat, la cererea fostului șef al PA Viorel Morari, un procuror care va examina declarațiile lui Stoianoglo făcute în cadrul unui briefing în legătură cu un dosar penal în care este vizat Morari

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Vasile Plevan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), pentru a examina pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, după ce fostul șef al PA Viorel Morari a înaintat un demers în acest sens.

„Consiliul Superior al Procurorilor decide: se desemnează Vasile Plevan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pentru a examina pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

În demersul înaintat Consiliului Superior al Procurorilor, Viorel Morari invocă faptul că, în cadrul unui briefing de presă, Alexandru Stoianoglo, care exercita funcția de procuror general, ar fi făcut publice informații care constituie obiect de cercetare într-un dosar penal în care este vizat Morari, aducându-i acestuia „atingere vieții personale și încălcând secretul anchetei”.

„Viorel Morari solicită desemnarea unui procuror pentru a examina acțiunile lui Stoianoglo. Viorel Morari invocă ca circumstanțe briefingul de presă organizat de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul căruia au fost expuse public informații care sunt și constituie obiect de cercetare într-un dosar penal. Dumnealui invocă faptul că în cadrul briefingului respectiv s-a adus atingere vieții personale, a fost încălcat secretul anchetei și consideră necesar investigarea circumstanțele date, atât acțiunile procurorul general suspendat, cât și a procurorului de caz, Carolina Vidrașcu-brinza”, a declarat Svetlana Balmuș, membră a CSP.

Vasile Plevan, procurorul desemnat de CSP să analizeze declarațiile lui Stoianoglo făcute în legătură cu un dosar penal în care este vizat Morari a semnat ordonanța prin care Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, cercetată pentru fapte de corupție, a fost eliberată din arest din izolator.

În luna martie a anului 2014, Vasile Plevan a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Strășeni. Ulterior, în anul 2015, acesta a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ialoveni. Pe 17 octombrie 2019, CSP l-a desemnat ca fiind învingător al concursului pentru promovarea în funcția vacantă de procuror în PA, pe Vasile Plevan și a propus procurorului general numirea acestuia în funcția vacantă de procuror în cadrul instanței.

„Prima, principala și unica țintă în acest război contra corupției am devenit chiar eu – procurorul general, Alexandr Stoianoglo”. Asta a declarat pe 4 octombrie, Alexandr Stoianoglo, procuror general pe atunci, care, în cadrul unei conferințe de presă a spus că a decodat și descifrat corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către fostul șef al PA Viorel Morari, acuzând că acesta a expediat informații „reprezentanților puterii pentru a discredita imaginea PG”. Detalii aici.

În discursul său de câteva pagini, Stoianoglo susține că fostul șef al PA Viorel Morari a fost cel care a expediat informații „reprezentanților puterii pentru a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a procurorului general”.

Stoianoglo a menționat că, cu suportul experților EUROPOL, procurorii au decodat și descifrat corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari.

„Investigând dosarul împotriva principalului mafiot din istoria Procuraturii Republicii Moldova – fostul șef al Procuraturii Anticorupție, am reușit, în condiții legale și cu suportul experților EUROPOL, să decodăm și să descifrăm corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari. Datele pe care am reușit să le analizăm demonstrează clar cum și cu ajutorul cui, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a Procurorului General. Descifrările oferite de EUROPOL devoalează esența concursului la funcția de Procuror General, organizat de ”oamenii buni”, arată cum puterea vede activitatea Procuraturii, ce fel de Procuror General și-au dorit și cel mai important, de ce se aspiră atât de mult la acest fotoliu. Așadar, în septembrie 2019, fiind restabilit în mod ilegal în funcția de Procuror Anticorupție, Viorel Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanții puterii de atunci, consultându-i și oferindu-le serviciile sale, lucruri incompatibile cu statutul de procuror”, menționa Stoianoglo în discursul lui.

Marți seara, 5 octombrie, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS) din clădirea Procuraturii Generale. DETALII AICI.

Descinderile au avut loc la scurt timp după ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că în baza sesizării depuse de deputatul PAS Lilian Carp la Consiliul Superior al Procurorilor, pe numele procurorului general a fost dispusă urmărirea penală. Odată cu inițierea urmării penale, Alexandr Stoianoglo și adjuncții lui au fost supendați din funcție.

Pe 6 octombrie curent, procesul de judecată dintre procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo CSP a fost repartizat spre examinare magistratei de la Curtea de Apel Chișinău, Veronica Negru. Detalii aici.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general).