Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A fost stabilită data primei…

A fost stabilită data primei ședințe de judecată în cazul bărbatului care a scris pe poarta Ambasadei Rusiei din Chișinău „Putin – ucigaș”

Sursa foto: Alexandr Kudashev/ Facebook

Prima ședință de judecată în dosarul vandalizării sediului Ambasadei Rusiei din Chișinău a fost stabilită pentru data de 16 decembrie 2022, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de cetățeanul originar din Rusia, în vârstă de 40 de ani, care în seara de pe 7 octombrie curent a scris pe poarta Ambasadei ruse „Putin – ucigaș”.

„Pe 16 decembrie, la ora 15:30, va avea loc o ședință de judecată în cazul actului de vandalism din fața ambasadei Rusiei din Moldova, pe care l-am comis pe 7 octombrie. Sper că totul se va rezolva cât mai curând posibil și că acest proces nu va dura multe luni. Prin urmare, invit prietenii la această acțiune, pe adresa Chișinău, strada Ștefan cel Mare 200. Cei care nu pot veni, urmăriți rețelele de socializare, voi povesti și voi arăta cât mai multe detalii”, a scris bărbatul pe rețelele de socializare.

În seara zilei de 7 octombrie 2022, peste gardul Ambasadei Federației Ruse din R. Moldova au fost aruncate petarde și artificii, iar pe poarta misiunii diplomatice a fost scris, în limba rusă, „Putin – ucigaș”.

„Un bărbat în vârsta de 40 de ani, originar din Rusia, a comis mai multe acte huliganice în apropierea Ambasadei Ruse. Acesta a vandalizat poarta ambasadei cu graffitti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb. La somațiile angajaților Inspectoratului General de Carabinieri, individul s-a opus, ulterior acesta a fost coborât de pe gardul ambasadei, a fost încătușat și reținut. Pentru faptele comise acesta a fost arestat pentru 72 ore și este cercetat penal pentru huliganism”, a declarat pentru ZdG ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiul Chișinău, Nina Dubovca.

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a menționat că, în seara zilei de 7 octombrie, „a avut loc o acțiune ostilă” împotriva misiunii diplomatice.

„Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: explozia unor petarde a deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au făcut inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei”, potrivit declarației.

Ambasada rusă invocă încălcarea gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.

Ulterior, cetățeanul originar din Rusia, care a vandalizat poarta Ambasadei ruse cu graffiti, a anunțat că a fost eliberat pe propria răspundere a scris un mesaj prin care și-a argumentat fapta.

„Dacă dintr-o dată te gândești ce fel de nebun este cel care a scris adevărul pe porțile ambasadei ruse „PUTIN KILLER”, a arborat un steag alb-albastru-alb și a tras în consulat, atunci nu-ți răni creierii, eram eu. Dacă erați îngrijorat pentru mine (ceea ce este puțin probabil), atunci am fost eliberat pe propria răspundere și a fost deschis un dosar penal sub articolul despre vandalism. Ei bine, dacă dintr-o dată nu ați văzut acțiunea în sine, atunci puteți să vă uitați la fragmente pe care diferiți tipi au reușit să le capteze”, scrie Alexandr Kudashev.

Pe 10 octombrie, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că va prezenta „o evaluare juridică” cu privire la acțiunile de vandalizare a Ambasadei Rusiei la Chișinău, din seara zilei de 7 octombrie.

„Comitetul de Investigații al Rusiei va da o evaluare juridică adecvată a faptului acțiunii ostile împotriva Ambasadei Rusiei la Chișinău. (…) Anchetatorii Comitetului de Investigații din Rusia vor solicita informațiile necesare de la Ministerul de Externe al Rusiei și vor stabili toate circumstanțele incidentului”, anunță Ministerul rus de Externe.