Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comitetul de Investigații al Rusiei…

Comitetul de Investigații al Rusiei va prezenta „o evaluare juridică” cu privire la acțiunile de vandalizare a Ambasadei Rusiei la Chișinău, anunță Ministerul rus de Externe

Sursa foto: Alexandr Kudashev/ Facebook

Comitetul de Investigații al Rusiei va prezenta „o evaluare juridică” cu privire la acțiunile de vandalizare a Ambasadei Rusiei la Chișinău, din seara zilei de 7 octombrie curent. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul rus de Externe pe 10 octombrie, la trei zile după ce peste gardul misiunii diplomatice au fost aruncate focuri de artificii, iar poarta clădirii a fost vandalizată cu graffitti.

„Comitetul de Investigații al Rusiei va da o evaluare juridică adecvată a faptului acțiunii ostile împotriva Ambasadei Rusiei la Chișinău. (…) Anchetatorii Comitetului de Investigații din Rusia vor solicita informațiile necesare de la Ministerul de Externe al Rusiei și vor stabili toate circumstanțele incidentului”, anunță Ministerul rus de Externe.

În seara zilei de vineri, 7 octombrie, peste gardul Ambasadei Federației Ruse din R. Moldova au fost aruncate petarde și artificii, iar pe poarta misiunii diplomatice a fost scris, în limba rusă, „Putin – ucigaș”.

„Un bărbat în vârsta de 40 de ani, originar din Rusia, a comis mai multe acte huliganice în apropierea Ambasadei Ruse. Acesta a vandalizat poarta ambasadei cu graffitti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb. La somațiile angajaților Inspectoratului General de Carabinieri, individul s-a opus, ulterior acesta a fost coborât de pe gardul ambasadei, a fost încătușat și reținut. Pentru faptele comise acesta a fost arestat pentru 72 ore și este cercetat penal pentru huliganism”, a declarat pentru ZdG ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiul Chișinău, Nina Dubovca.

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a menționat că, în seara zilei de 7 octombrie, „a avut loc o acțiune ostilă” împotriva misiunii diplomatice.

„Cu complicitatea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: explozia unor petarde a deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au făcut inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei”, potrivit declarației.

Ambasada rusă invocă încălcarea gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.

Ulterior, cetățeanul originar din Rusia, care a vandalizat poarta Ambasadei ruse cu graffiti, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care își argumentează fapta.

„Dacă dintr-o dată te gândești ce fel de nebun este cel care a scris adevărul pe porțile ambasadei ruse „PUTIN KILLER”, a arborat un steag alb-albastru-alb și a tras în consulat, atunci nu-ți răni creierii, eram eu. Dacă erați îngrijorat pentru mine (ceea ce este puțin probabil))), atunci am fost eliberat pe propria răspundere și a fost deschis un dosar penal sub articolul despre vandalism. Ei bine, dacă dintr-o dată nu ați văzut acțiunea în sine, atunci puteți să vă uitați la fragmente pe care diferiți tipi au reușit să le capteze”, scrie Alexandr Kudashev.