Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A fost amânată ședința de…

A fost amânată ședința de judecată în dosarul de spălare de bani pe numele lui Filat. Motivul

La Judecătoria Chișinu urma să aibă loc astăzi, 20 februarie, o nouă ședință în dosarul de spălare de bani pe numele lui Filat. Ședința nu a avut însă loc, asta după ce unul dintre avocații lui Filat, Victor Munteanu, a depus o solicitare prin care a cerut amânarea ședinței, pe motiv că nu se va putea prezenta în instanță pentru că se află într-o deplasare de serviciu.  Astfel, ședința a fost amânată pentru 28 februarie.

În cadrul ședinței preliminare, care a avut loc pe 6 februarie, avocații fostului premier au solicitat ca instanța de judecată să excludă mai multe probe din dosar, care, afirmă ei, ar fi fost obținute prin încălcarea legii. Apărătorii au contestat inclusiv rechizitoriul întocmit de procurori, dar au depus și o cerere prin care au cerut ca procesul penal să fie încetat. Totodată, în cadrul ședinței din 6 februarie, avocații lui Filat au invocat faptul că urmărirea penală a fost efectuată de un procuror, dar rechizitoriul a fost trimis în judecată de alt procuror, iar acest fapt ar fi contrar Codului de Procedură Penală.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.