Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   A acceptat mită de 400…

A acceptat mită de 400 USD de la doi agenți sub acoperire. Pentru ce este învinuit, de fapt, consulul R. Moldova la Instanbul

Con­su­lu­l gene­ral al R. Mol­do­va la Istan­bul, Vea­ce­slav Filip, reținut la 17 noiembrie pe Aeroportul Internațional Chișinău și învinuit de procurorii anticorupție de corupție pasivă, va sta 30 de zile în izolatorul CNA, după ce Judecătorul Victor Rățoi a emis o hotărâre în acest sens. Totodată, în timp ce șeful SIS a declarat că este vorba despre un „caz de rezonanță privind securitatea națională”, iar procurorul general interimar al R. Moldova a menționat că în procesul de investigare s-a stabilit că șeful consulatului elibera documente în schimbul unei remunerări, fără a respecta reguli elementare de securitate sau precauție, avocatul lui Veaceslav Filip afirmă că în Ordonanța de punere sub învinuire figurează doar două episoade în care oficialul ar fi acceptat mită în valoare de 400 de USD de la doi agenți sub acoperire ai SIS, pentru a grăbi și simplifica eliberarea unei vize, iar în alt caz, a unui titlu de călătorie.

Gheorghe Malic, avocatul lui Veaceslav Filip, a făcut publică învinuirea adusă de procurori. Din textul Ordonanței rezultă că Filip este acuzat de corupere pasivă în valoare de 400 USD, săvârșită de o persoană cu demnitate publică.

O ordonață cu doi „investigatori sub acoperire”

La 31 octombrie curent, ora 11.27, Filip ar fi „acceptat și primit personal pentru sine de la investigatorul sub acoperire M.S. (numele sunt protejate) 200 USD și o sticlă de cognac cu valoare de 40 USD, în schimbul cărora a acceptat să grăbeasă și să simplifice eliberarea, contrar ordinii și procedurii legale, a unei vize de intrare pe teritoriul R. Moldova, cetățeanului originar din Irak, A. M.”

Cel de-al doilea episod se referă la 2 noiembrie curent, când, potrivit procurorilor, Veaceslav Filip, „acţionând din intenţie directă, a acceptat şi primit personal pentru sine de la investigatorul sub acoperire, F. C., valută străină, care nu i se cuvenea în sumă de 100 USD şi un set de veselă cu valoarea de 60 USD, în schimbul cărora a acceptat să grăbească şi să simplifice eliberarea, contrar ordinii şi procedurii legale, a unui titlu de călătorie pe numele cetăţeanului D. A.”, se arată în Ordonață.

Pe când în declarația Procuraturii Generale se stipulează că: „Documentarea acţiunilor ilicite ale diplomatului a avut loc în toamna acestui an de Procuratura Anticorupţie, Procuratura municipiului Chişinău, cu suportul Serviciului de Informaţii şi Securitate. Potrivit probelor acumulate, consulul ar fi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare. Deasemenea, acesta mai este bănuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor ce ţin de politica privind lupta cu terorismul internaţional”.

De partea cealaltă, apărătorul Gheorghe Malic susține că s-au făcut „jocuri”, iar cei doi agenți sub acoperire au intrat pe teritoriul Turciei, „a unui stat suveran”, fiind însoțiți de „tehnică specială”, fără a o declara. Avocatul spune că în timp ce în acte se vorbește despre mită în bancnote de dolari SUA, procurorii au declarat că consulul ar fi primit sumele în euro.

Avocatul declară că până la acest moment nu a fost informat despre exitența unor înregistrări sau a unor probe privind învinuirea adusă, dar și că la sediul unei diplomații este firesc să se găseasă o sticlă de cognac, care putea fi lăsată de cineva. Gheorhe Malic spune însă că dacă acestu lucru se întâmplă, bunul urmează a fi indicat drept conflict de interese în declarația pentru anul respectiv.

Provocare sau infracțiune?

Gheorghe Malic afirmă că infracțiunea ce i se incriminează consulului R. Moldova la Istanbul  „ar fi putut fi calificată, cel mult, ca un test de integritate, sau o masură specială de investigații, realizate contrar legii”.

Potrivit Codului de procedură penală (art. 135), controlul transmiterii banilor sau a altor valori materiale extorcate prevede înmânarea sau predarea de bunuri, bancnote sau documente persoanei care pretinde sau le acceptă, sub supraveghere şi cu documentarea acestor acţiuni, iar, acțiunile pot fi efectuat doar de către organele de urmărire penală ale Ministerului Afacerilor Interne şi de Centrul Naţional Anticorupţie.
De asemenea, controlul transmiterii banilor sau a altor valori materiale extorcate, deşi formal cade sub incidenţa infracţiunii, în mod separat nu constituie infracţiune şi se realizează doar în scopul identificării intenţiilor şi verificării comunicării cu privire la infracţiunea de corupere sau de şantaj, care a început până la sau în afara implicării organelor respective.

„Deci, puteau fi implicați în astfel de test de integritate, care în virtutea legii, nu constituie o infracțiune, doar ofiţerii de investigaţii ai subdiviziunilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne şi ai Centrului Naţional Anticorupţie, NU ai SIS, si doar pe teritoriul R. Moldova!”, susține avocatul, care mai declară că agentii sub acoperire ar fi plecat în Turcia special în acest scop de provocare, de aceea Procuratura ar trebui să investigheze aceste „depășiri ale atribuțiilor de serviciu, realizate sub controlul și în favoarea „lustruirii” imaginii Procuraturii și a SIS”.

Securitatea națională în vizorul SIS și PG

eduard-harunjen-si-mihai-balan
Șeful SIS, Mihai Balan și procurorul general interimar, Eduard Harunjen

Imediat după reținerea lui Filip, șeful SIS, Mihai Balan declara că la Consulatul din Istanbul erau eliberate acte de călătorie fără ca solicitantul să fie văzut în față, acțiuni ce ar favoriza unele elemente cu tentă teroristă. „Este un caz de rezonanță pentru securitatea națională. Este un pericol mare ca aceste documente să fie eliberate fără nicio măsură de precauție”, afirma Balan, precizând că întreg personalul de Consulatului este implicat în acte de corupție.

La rândul său, avocatul spune că „persoanele în numele cărora erau făcute documentele , de fapt, nu există în realitate”, iar SIS-ul are în Turcia un agent de securitate care trebuia să verifice mai întâti acest lucru, deoarece ține de responsabilitatea Serviciului de Informații și Securitate controlul identității persoanelor care intră pe teritoriul R. Moldova, pe când consulul are atribuții de reprezentanță, de protocol și nu ar fi putut condiționa accesul elementelor teroriste.

În conferința din 18 noiembrie, Eduard Harunjen, procurorul general interimar al R. Moldova, declara că totul a început de la ancheta pornită încă în 2015 în cazul unei scheme de escrocherie a unor cetățeni arabi, că aceștia estorcau bani de la conaționalii lor pentru a le perfecta acte de intrare și ședere pe teritoriul R. Moldova, cu ajutorul consulatului sirian de la noi din țară.

„Realitatea pe care am descoperit-o ne-a șocat. Fără reguli elementare de securitate, fără a respecta regulile internaționale și naționale de eliberare a unor astfel de acte, erau perfectate documente, în schimbul unor remunerări. Sumele valorează sute de dolari”, explica Eduard Harunjen episodul reținerii consulului.

Potrivit avocatului, Veaceslav Filip, aflat de trei zile în izolatorul CNA, se simte foarte rău și este disperat, deoarece toată activitatea de până acum și-a dedicat-o statului.

Hotărârea cu privire la eliberarea mandatului de arest a fost pronunțată doar după 15 minute de deliberări.

Procurorul pe caz, Mihail Ivanov a explicat că măsura preventivă este necesară pentru că „nu s-au reușit toate acțiunile de urmărire penală, luând în considerație că activitatea infracțională a fost desfășurată pe teritoriul Consulatului care se află în or. Istanbul”.

Dacă în următorul timp situația nu se va schimba, avocatul promite să iasă în presă și să ceară ajutor la Ambasada Turciei.