Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   7 cauze penale pentru gestionarea…

7 cauze penale pentru gestionarea greșită a mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic de Stat

Procuratura Generală a finalizat investigaţia încălcărilor constatate de misiunea de audit a Curţii de Conturi, reflectate în Raportul auditului regularităţii managementului financiar pe anul 2012 în cadrul Ministerului Mediului şi Fondului Ecologic Naţional.

Scopul controlului a fost de a evalua starea respectării legislaţiei la gestionarea mijloacelor financiare ale Fondului Ecologic Naţional de către factorii de decizie ai Consiliului de Administrare şi Ministerul Mediului, corectitudinea folosirii de către beneficiari (autorităţile administraţiei publice locale de nivelul I şi II, întreprinderi cu capital de stat, organizaţiile nonguvernamentale etc.) a banilor alocaţi de Ministerul Mediului pentru implementarea anumitor proiecte de protecţie şi refacere a echilibrului ecologic.

Verificărilor au fost supuse 38 de proiecte ecologice, finanţate din mijloacele financiare ale Fondului Ecologic Naţional (FEN) şi implementate pe întreg teritoriul ţării începând cu anul 2012.

Urmare a verificărilor efectuate, procurorii au constatat cazuri de:
• abuzuri în serviciu, săvîrşite de către unii membri ai Consiliului de Administrare a FEN, în procesul de acordare a granturilor pentru implementarea diferitor proiecte;
• folosirea banilor publici contrar destinaţiei;
• acordarea mijloacelor financiare pentru implementarea unor proiecte neefective,
• delapidarea bunurilor procurate din banii FEN,
• majorarea neargumentată a valorii materialelor de construcţie şi serviciilor, folosite la edificarea sau reconstrucţia staţiunilor tehnologice de irigare, digurilor şi dambelor de protecţie a rîurilor şi lacurilor, etc.

În rezultatul verificării activităţii factorilor de decizie ai Fondului Ecologic Naţional, autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I şi II, persoanelor juridice (antreprenori), procurorii au dispus pornirea a 7 cauze penale în baza art.327 Cod penal – abuzul în serviciu, art.328 Cod penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu, art.329 Cod penal – neglijenţa în serviciu, art.191 Cod penal – delapidarea averii străine.

Actualmente, procurorii întreprind măsurile necesare în vederea investigării cauzelor penale complet şi sub toate aspectele, identificării persoanelor vinovate şi asigurării reparării daunelor cauzate Fondului Ecologic Naţional. De asemenea, procurorii teritoriali au fost obligaţi să sporească eforturile în vederea combaterii şi prevenirii încălcărilor de lege la gestionarea banilor publici în domeniul respectiv.