Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin: „Aderarea Finlandei și…

Vladimir Putin: „Aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia”

Foto: TASS

Extinderea NATO către Finlanda și Suedia nu reprezintă o amenințare directă pentru Federația Rusă, deoarece Moscova nu are probleme cu aceste țări. O declarație în acest sens a fost făcută luni, 16 mai, de președintele rus Vladimir Putin, în cadrul summitului Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Kremlin, transmite TASS.

„În ceea ce privește extinderea [NATO], inclusiv prin noi membri ai alianței – Finlanda și Suedia, Rusia nu are probleme cu aceste țări. Prin urmare, extinderea către aceste țări nu reprezintă o amenințare directă pentru Rusia”, a spus președintele rus Vladimir Putin.

În același timp, președintele rus a avertizat cu privire la răspunsul Moscovei la extinderea infrastructurii militare a NATO către Finlanda și Suedia. „Extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu (Finlanda și Suedia – n.r.) va provoca cu siguranță o reacție din partea noastră”, a spus șeful statului rus.

„Aceasta (reacția – n.r.) va reieși din amenințările care vor fi create pentru noi”, a spus Putin. „De fapt, problema este creată de la nimic”, crede președintele rus. „Vom reacționa în mod corespunzător la acest lucru”, a asigurat Putin.

„Pe lângă această politică expansionistă nesfârșită, Alianța Nord-Atlantică depășește și granițele sale geografice, dincolo de granița euro-atlantică, încercând să se implice din ce în ce mai activ în problemele internaționale și să controleze situația internațională din punct de vedere al securității, să influențeze ei, și nu în cel mai bun mod, în alte regiuni ale lumii”, a declarat liderul rus. „Acest lucru, cu siguranță, necesită o atenție sporită din partea noastră”, a spus Putin.

Războiul din Ucraina a schimbat politicile de securitate și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în Finlanda și Suedia.

Duminică, 15 mai, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a confirmat intenția țării sale de a cere aderarea la NATO, spunând că regiunea va avea de câștigat din acest lucru.

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe. Primim securitate și o extindem și în regiunea Mării Baltice și în întreaga alianță”, a spus președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Tot duminică, 15 mai, și Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat în favoarea candidaturii acestei ţări la NATO, ceea ce deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm.

Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va „contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie, potrivit Agerpres.

Este aşteptat ca premierul suedez Magdalena Andersson să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa nord-atlantică în zilele următoare.

Luni, 16 mai, este a 82-a zi de război în Ucraina. După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe 24 februarie, o „operațiune militară specială” în Ucraina, transformată mai apoi într-o „operațiune de demilitarizare și denazificare” sau „operațiune de eliberare a Donbasului”, mai multe orașe au fost distruse de rachetele rusești, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina