Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Zelensky, într-un discurs către…

VIDEO Zelensky, într-un discurs către liderii europeni: „Ați impus sancțiuni și vă suntem recunoscători. Dar a fost puţin cam târziu”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a mulţumit, în cadrul unui discurs, membrilor Consiliului European pentru impunerea sancţiunilor împotiva Rusiei, dar le-a spus liderilor europeni că „a fost puţin cam târziu”.

În discursul adresat Consiliului European, Zelensky a declarat că, dacă sancţiunile erau preventive, exista o şansă ca Rusia să nu pornească războiul în Ucraina.

„Ați impus sancțiuni și vă suntem recunoscători. Sunt măsuri puternice. Dar a fost puţin cam târziu. Pentru că dacă era la timp, Rusia nu ar fi declanșat război. Nu se știe sigur, dar ar fi existat o șansă”, a declarat Zelensky în faţa Consiliului.

Președintele ucrainean a spus că, de la începutul războiului, Rusia a distrus deja 230 de şcoli, 155 de grădiniţe şi a ucis 128 de copii în Ucraina.

„Oraşe întregi, sate. Pur şi simplu sunt transformate în cenuşă. Nu a mai rămas nimic. Arma rusă a ucis jurnalişti. Deşi au văzut inscripţia „presă”.

Zelensky a mulţumit statelor membre pentru sprijin și le-a spus că Ucraina ar trebui să fie în Uniunea Europeană în viitorul apropiat.

„Acum, și voi și noi pregătim aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În sfârșit. Aici vă cer să nu întârziați! Vă rog! Pentru că în această lună ați comparat aceste lumi și vedeți totul”, a menționat Zelensky.

În a 30-a zi de război, Ucraina continuă să respingă atacurile ruse. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi președintele SUA, Joe Biden, au condamnat, cu ocazia summitului de
la Bruxelles, războiul „nejustificat şi neprovocat” lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi au pledat pentru intensificarea cooperării transatlantice
Adresându-se liderilor G7, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a îndemnat națiunile membre să ia măsuri mai puternice, inclusiv un „embargo total” asupra comerțului cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina