Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Liderii UE urmează să aprobe…

Liderii UE urmează să aprobe un acord cu privire la achiziționarea în comun de gaze naturale înainte de iarna următoare

Liderii europeni vor aproba săptămâna aceasta un acord pentru achiziționarea în comun de gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen, înainte de iarna următoare, scrie Reuters.

În cadrul summitului din această săptămână se va hotărî achiziționarea la nivel de bloc de gaze naturale, gaze naturale lichefiate și hidrogen, înainte de iarna viitoare.

Comisia Europeană a propus anul trecut un sistem pentru ca țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, pe care unii membri, inclusiv Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a oferi un tampon împotriva potențialelor întreruperi ale aprovizionării.

Temerile legate de șocuri de aprovizionare au crescut de când Rusia a declanșat războiul în Ucraina. Conflictul a provocat creșteri record ale prețurile energiei și a forțat UE să-și reducă dependența față de gazul rusesc, o mișcare ce va necesita alternative de importuri din Qatar sau SUA.

Bruxelles-ul s-a angajat că va ajuta statele să demareze achiziționarea comună de gaze în acest an și este de așteptat să propună noi reguli săptămâna aceasta, cum ar fi ca țările să își umple stocurile la 90%, înaintea sezonului rece. În prezent, potrivit Reuters, depozitele Uniunii sunt umplute până la 26% din capacitate.

Liderii vor lua în considerare, de asemenea, măsuri noi pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre cum să “optimizeze” funcționarea piețelor energetice. Prețurile gazelor europene au crescut deja în lunile care au precedat invaziei, determinând guvernele să cheltuiască miliarde pentru scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costuri.

În fața provocărilor, un răspuns comun al UE s-a dovedit însă dificil. Țările UE sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale și nu sunt de acord cu privire la necesitatea unei acțiuni la nivelul UE pentru a ține prețurile sub control. Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre cei care solicită intervenția pe piețele energetice din Europa, pentru a limita prețurile sau pentru a decupla prețul electricității de prețul în creștere al gazului. Alte state, printre care se află Germania, Țările de Jos și Danemarca, se opun intervenției pe piață și avertizează că poate provoca perturbări pe piețele energetice care ar putea submina investițiile în energie curată.

Citiți și: Germania ia în calcul să oblige companiile de gaze să asigure rezerve pentru iarna viitoare