Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   (VIDEO) „Nu uitaţi Alepul, nu…

(VIDEO) „Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!” Anchetă ruso-turcă după asasinatul din Ankara

Un grup de experți ruși se deplasează marți în Turcia pentru a ancheta împreună cu omologii turci asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, a anunțat luni noaptea ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Autorităţile turce au anunţat deja că atacatorul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu forţele speciale. Acesta a strigat „Allahu Akbar. Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria!” în momentul atacului asupra ambasadorului Karlov.

„Allah akbar! Nu uitaţi Alepul, nu uitaţi Siria! Atât timp cât localităţile noastre nu sunt în siguranţă nici voi nu veţi simţi gustul siguranţei. Daţi-vă înapoi. Pe mine mă va lua de aici doar moartea. Toţi cei vinovaţi pentru această cruzime vor da socoteală!”, a strigat atacatorul în timp ce a deschis focul asupra ambasadorului, care ţinea un discurs în galeria din Ankara.

Ambasadorul Karlov a fost împușcat de un polițist turc în vârstă de 22 de ani în timpul inaugurării unei expoziții foto și a murit la scurt timp după aceea la un spital din Ankara. Asasinul înaltului diplomat rus a fost împușcat de forțele de securitate turce.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov a declarat că obiectivul organizatorilor asasinării ambasadorului rus a fost „să submineze procesul de normalizare a relațiilor dintre Rusia și Turcia cu scopul de a împiedica lupta eficientă împotriva terorismului în Siria”.

Șeful diplomației ruse și-a exprimat convingerea că la reuniunea de marți de la Moscova, cu omologii săi turc, Mevlut Cavusoglu, și iranian, Mohamad Yavad Zarif, vor fi adoptate măsuri care „vor face imposibilă fructificarea planurilor celor care au organizat și comis această crimă”.

La rândul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat luni seară că „răspunsul la asasinarea ambasadorului rus în Turcia va fi consolidarea luptei împotriva terorismului”.

Foto: twitter / AP Images