Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „De ce l-a omorât…

VIDEO „De ce l-a omorât Putin pe Navalnîi acum?” Opozantul rus ar fi fost pe punctul de a fi eliberat în schimbul unui asasin plătit rus

Sursa: Reuters

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi era pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri în momentul morții sale, a declarat luni Maria Pevcih, o aliată a lui Navalnîi, repetând afirmația potrivit căreia președintele Vladimir Putin a ordonat uciderea sa, notează Reuters.

În cadrul unui clip video publicat pe YouTube, intitulat „De ce l-a omorât Putin pe Navalnîi acum?”, Pevcih a declarat că discuțiile privind schimbul lui Navalnîi și a doi cetățeni americani pentru Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciilor de securitate ruse FSB aflat în închisoare în Germania, se aflau în faza finală în momentul morții sale.

Pevcih nu a dat numele celor doi cetățeni americani care ar urma să fie schimbați alături de Navalnîi. Însă Statele Unite au declarat anterior că încearcă să îi repatrieze pe Evan Gershkovich, un reporter de la Wall Street Journal, și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american.

„Alexei Navalny ar fi putut sta în acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Nu este o figură de stil, s-ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevcih.

„Navalnîi ar fi trebuit să iasă în următoarele zile, pentru că am primit o decizie cu privire la schimbul său. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să îl schimbe pe ucigaș, ofițerul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o pedeapsă pentru o crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și cu Alexei Navalnîi”, a mai spus ea.

Pevcih a declarat că a primit confirmarea că negocierile pentru acest schimb se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie.

Ea a afirmat că Navalnîi a fost ucis o zi mai târziu, deoarece Putin nu ar fi putut tolera gândul că el ar urma să fie liber.

Pevcih a declarat că aliații lui Navalnîi au lucrat încă de la începutul războiului din Ucraina la un plan pentru a-l scoate din Rusia ca parte a unui schimb de prizonieri care implică „spioni ruși în schimbul prizonierilor politici”.

Ea a spus că au făcut eforturi disperate și au încercat să găsească intermediari, abordându-l chiar și pe regretatul Henry Kissinger, dar a spus că guvernele occidentale nu au reușit să arate voința politică necesară.

„Oficialii, americani și germani, au dat din cap în semn de înțelegere. Au povestit cât de important este să-l ajute pe Navalnîi și pe deținuții politici, au dat mâna, au făcut promisiuni și nu au făcut nimic”, a declarat Pevcih.

Corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat mamei sale sâmbătă, 24 februarie, a anunțat secretara de presă a opozantului, Kira Iarmîș.