Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ursula von der Leyen, în…

Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, despre punctul final al sancțiunilor asupra Rusiei: „Propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rus transportat maritim și prin conducte, brut și rafinat” – VIDEO

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a susținut miercuri, 4 mai, un discurs în plenul Parlamentului European cu privire la consecințele sociale și economice ale războiului rus din Ucraina pentru Uniunea Europeană, dar și despre consolidarea capacității de acțiune a UE.

Președinta Comisiei Europene a vorbit și solicitat statelor UE adoptarea unui nou pachet de sancțiuni, al șaselea la număr, care prevede în principal interzicerea petrolului rusesc, noi sancțiuni asupra celei mai mari bănci rusești Sberbank și interzicerea radiodifuzorilor ruși de pe undele europene. Potrivit șefei executive a UE, acestea sunt cele mai dure sancțiuni care ar urma să fie adoptate împotriva Rusiei pentru invazia asupra Ucrainei.

Discursul integral rostit de Ursula von der Leyen

„Săptămâna viitoare vom marca Ziua Europei. Aniversarea a 72 de ani a Uniunii noastre. Această Zi a Europei va fi despre uniunea viitorului – cum o facem mai puternică, mai rezistentă, mai aproape de oamenii săi. Dar răspunsul la toate aceste întrebări nu îl putem da singuri. Răspunsul este dat acum și în Ucraina. Este dat la Harkov, unde primii respondenți ucraineni sunt în zona de luptă pentru a-i ajuta pe cei răniți de atacurile rusești. Este dat în orașe mici precum Bucea, unde supraviețuitorii fac față atrocităților comise împotriva civililor de soldații ruși. Și este dat la Mariupol, unde ucrainenii rezistă unei forțe rusești, care îi depășește cu mult numeric. Ei luptă să reafirme ideile de bază: că ei sunt stăpânii propriului viitor – și nu un lider străin. Că dreptul internațional este cel care contează și nu dreptul la putere. Și că Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală.

„Viitorul Uniunii Europene este scris și în Ucraina”

Astfel, viitorul Uniunii Europene este scris și în Ucraina. Și de aceea, astăzi, aș vrea să vorbesc despre două subiecte. Mai întâi despre sancțiuni și al doilea despre ajutor și reconstrucție. Astăzi vă prezentăm cel de-al șaselea pachet de sancțiuni.

În primul rând, enumerăm ofițeri militari de rang înalt și alte persoane care au comis crime de război în Bucea și care sunt responsabili pentru asediul inuman al orașului Mariupol. Acest lucru trimite un alt semnal important tuturor autorilor războiului de la Kremlin: Știm cine sunteți și veți fi trași la răspundere.
În al doilea rând: sancțiuni pentru Sberbank – de departe cea mai mare bancă din Rusia și alte două bănci majore. Prin aceasta, am lovit băncile care sunt sistematic critice pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a distruge. Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rus de sistemul global.
În al treilea rând, interzicem trei radiodifuzori mari de stat ruși de pe undele noastre europene. Nu li se va mai permite să-și distribuie conținutul în UE, sub orice fel sau formă, fie prin cablu, prin satelit, pe internet sau prin aplicații pentru smartphone. Am identificat aceste canale TV ca purtători de cuvânt care amplifică agresiv minciunile și propaganda lui Putin. Nu ar trebui să le mai dăm o scenă pentru a răspândi aceste minciuni. Mai mult, Kremlinul se bazează pe contabili, consultanți și doctori din Europa. Și asta se va opri acum. Interzicem ca aceste servicii să fie furnizate companiilor rusești.

Acum propunem interzicerea petrolului rusesc

Punctul meu final despre sancțiune: când liderii s-au întâlnit la Versailles, au fost de acord să elimine treptat dependența noastră de energia rusă. În ultimul pachet de sancțiuni am început cu cărbunele. Acum abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta.

Acum propunem interzicerea petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transport maritim și în conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea Rusiei cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului.

Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri din întreaga lume. Pentru că pentru a ajuta Ucraina, propria noastră economie trebuie să rămână puternică. Cu toți acești pași, privăm economia rusă de capacitatea ei de diversificare și modernizare. Putin a vrut să ștergă Ucraina de pe hartă. Evident că nu va reuși. Dimpotrivă: Ucraina s-a ridicat în unitate. Ucraina este propria sa țară, Rusia – se scufundă.

„Vrem ca Ucraina să câștige acest război”

Vrem ca Ucraina să câștige acest război. Dar dorim și să stabilim condițiile pentru succesul Ucrainei după război. Primul pas este „eliberarea” imediată. Este vorba despre sprijin economic pe termen scurt pentru a ajuta ucrainenii să facă față consecințelor războiului, așa cum facem cu pachetul nostru de asistență macrofinanciară și cu sprijin direct la bugetul ucrainean. În plus, am propus recent să suspendăm toate taxele de import la exporturile ucrainene către Uniunea noastră pentru un an. Sunt sigur că Parlamentul European își va pune cuvântul în spatele acestei idei. Dar acest lucru nu este suficient pentru ameliorarea pe termen scurt. PIB-ul Ucrainei este de așteptat să scadă cu 30% până la 50% doar în acest an. Iar FMI estimează că, din luna mai, Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro în fiecare lună doar pentru a menține țara pe linia de plutire, plătind pensii, salarii și servicii de bază. Trebuie să-i sprijinim, dar nu o putem face singuri. Salut că Statele Unite au anunțat sprijin bugetar masiv. Și noi, ca Echipa Europei, ne vom face și noi partea.

Dar apoi, într-o a doua fază, există efortul mai larg de reconstrucție. Amploarea distrugerii este uluitoare. Spitale și școli, case, drumuri, poduri, căi ferate, teatre și fabrici – atât de multe trebuie reconstruite. În ceața războiului, este dificil să vină Ucraina cu o estimare precisă. Economiștii vorbesc despre câteva sute de miliarde de euro. Și costurile cresc cu fiecare zi a acestui război fără sens.

„Slava Ucrainei și trăiască Europa”

Europa are o responsabilitate foarte specială față de Ucraina. Cu sprijinul nostru, ucrainenii își pot reconstrui țara pentru următoarea generație. De aceea, astăzi vă propun să începem să lucrăm la un pachet ambițios de recuperare pentru prietenii noștri ucraineni. Acest pachet ar trebui să aducă investiții masive pentru a răspunde nevoilor și reformelor necesare. Ar trebui să abordeze punctele slabe existente ale economiei ucrainene și să pună bazele unei creșteri durabile pe termen lung. Ar putea stabili un sistem de repere și ținte pentru a se asigura că banii europeni sunt folosiți și dau rezultate cu adevărat pentru poporul Ucrainei și sunt cheltuiți în conformitate cu regulile UE. Ar putea ajuta la combaterea corupției, la alinierea mediului legal la standardele europene și la îmbunătățirea radicală a capacității de producție a Ucrainei. Acest lucru va aduce stabilitatea și certitudinea necesare pentru a face din Ucraina o destinație atractivă pentru investițiile străine directe. Și, în cele din urmă, va deschide calea pentru viitorul Ucrainei în interiorul Uniunii Europene.

Slava Ucrainei și trăiască Europa”, este discursul rostit de președinta Comisiei Europene.