Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Update/ Unde se pot adresa…

Update Unde se pot adresa refugiații din Ucraina pentru a fi cazați gratuit

foto: purcari_wines

După ce mai mulți refugiați ucraineni au fost nevoiți să fugă din calea războiului și au sosit în R. Moldova, mai mulți moldoveni, dar și companii din țară anunță că, îi pot găzdui gratis.

Pe Facebook a fost creată o pagină denumită Ajutor ucraineni în Moldova / SOS Українці Молдовa. Aici, cetățenii R. Moldova anunță că oferă mâncare și adăpost, cazare gratuită pentru refugiații din Ucraina. Locuințele puse la dispoziție se află în Chișinău, dar și în afara orașului, prin sate.

Pe 999.md, sub denumirea Жильё для беженцев, se anunță despre case și apartamente ce pot fi oferite gratuit refugiaților.

Administrația clubului Zimbru Chișinău anunță că a discutat cu ambasada Ucrainei din R. Moldova pentru a ajuta cu cazare și masă la baza din strada Butucului refugiații ucraineni ajunși în R. Moldova. Persoane refugiate care caută un loc de cazare pot apela numărul : 079 922 918

Castel Mimi ce se află la o distanţă de 35 km de Chişinău, în localitatea Bulboaca, raionul Anenii-Noi anunță că-și deschide ușile pentru ucrainenii ce au fost nevoiți să-și părăsească casa. Persoanele care au nevoie de ajutor, pot apela la numerele de telefon: 062 001 893 și 062 100 521.

Complexul turistic „Costești” ce se află la 20 km de Chișinău anunță că își deschide ușile pentru a găzdui pe refugiați. Persoanele care au nevoie de ajutor, pot apela la numerele de telefon: 069 303 499 și 069 138 559.

Vinăria „Purcari Wines” își asumă să găzduiască cel puțin 20 de familii de refugiați în Ștefan Vodă. Cei care sunt în căutare de ajutor pot telefona la 068 353 031, număr care va fi disponibil 24/7.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova acordă spațiu de cazare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din or. Cahul, în stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din or. Vadul-lui-Vodă, în stațiunea balneoclimaterică „Codru” din s. Hîrjăuca, raionul Călărași. Linia fierbinte a sindicatelor – 0 800 800 20.

Compania imobiliară „Pro Imobil” anunță că oferă gratis spre chirie 5 apartamente pentru familiile cu copii mici din Ucraina. Persoanele care au nevoie de ajutor, pot apela la numărul de telefon: 060 222 106

Și compania imobiliară „Acasă Imobil” oferă cazare pentru o familie de refugiați într-un apartament cu 1 odaie. Reprezentanții companiei pot fi apelați la numărul de telefon: 078 931 066

Organizația comunitară Casa Bună a demarat o campanie de colectare lucruri de primă necesitate pentru oamenii care vin din Ucraina. La 25 și 26 februarie, de la ora 09:00 până la 20:00, reprezentanții organizației comunitare vor colecta lucruri și alimente la adresa – Chișinău, strada Milano, 12 (lângă parcul Alunelul). Doritorii pot dona haine, produse alimentare ușor de păstrat, produse de igienă, jucării.

În contextul evenimentelor din Ucraina, și Spitalul Internațional Medpark oferă cetățenilor refugiați din Ucraina servicii medicale de urgență cu titlu gratuit: spitalizări, intervenții chirurgicale, investigațiile și consultațiile necesare. Printre afecțiunile ce necesită ajutor medical imediat se includ: infarctul miocardic, nașteri, abdomen acut și alte situații de urgență. Linia fierbinte : 079 22 40 40, disponibilă 24/7.

Peste 15 mii de cetățeni ucraineni au traversat frontiera Republicii Moldova, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Consiliul de Securitate al Rusiei a votat luni, 21 februarie, pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii. Occidentul a condamnat decizia Rusiei și a declarat că impune sancțiuni. Ucraina a solicitat convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU.


Cronologia evenimentelor din Ucraina: LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Mai mulți manifestanţi au protestat în mai multe oraşe şi capitale din Europa. În Israel, cetățenii Federației Ruse au dat foc la pașapoarte