Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ultima oră/ Putin a ordonat…

Ultima oră Putin a ordonat ca armata rusă să intre în Donețk și Lugansk pentru „a asigura pacea”

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete prin care a ordonat ca armata rusă să se deplaseze în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk pentru „a asigura pacea”. Informația se regăsește în decretele prin care Putin a dispus recunoașterea celor două regiuni ca fiind republici independente.

Informația a fost publicată pe site-ul oficial al Kremlinului.

De asemenea, Putin a instruit Ministerul de Externe al Rusiei să negocieze stabilirea de relații diplomatice cu Donețk și Lugansk.

La scurt timp după ce decretele lui Putin au fost publicate, pe rețelele sociale au început să apară imagini ale unor mișcări ale trupelor ruse spre regiunea Donbas. Autenticitatea imaginillor nu a putut fi confirmată de către BBC.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat luni, 21 februarie, decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.

Totodată, el a semnat „acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” cu liderul autoproclamatei republici populare Donețk, Denis Pușilin, și cu șeful orașului separatist Lugansk, Leonid Pasechnik.


La începutul discursului său către națiune pe tema recunoașterii independenței autoproclamatelor republici separatiste, Putin a vorbit despre istorie, menționând că „va trebui să mergeți mai departe (…)”. Ulterior, președintele rus a început să vorbească despre Ucraina modernă.

În context, Putin a declarat că este necesară recunoașterea imediată a independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk și a cerut Adunării Federale să susțină această decizie.

„Consider că este necesar să luăm o decizie care ar fi trebuit luată cu mult timp în urmă – să recunoaștem imediat independența și suveranitatea Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk. Cer adoptarea și după aceea ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici (…). Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore (…)”, a spus Putin.