Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE deplânge decretul semnat de…

UE deplânge decretul semnat de Vladimir Putin privind regulile comerciale simplificate pentru a crește accesul mărfurilor către și dinspre regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina

Uniunea Europeană deplânge decretul semnat de președintele rus Vladimir Putin, la 15 noiembrie, privind regulile comerciale simplificate pentru a crește accesul mărfurilor către și dinspre regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina. 

Potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), decretul urmărește separarea în continuare a regiunilor Donețk și Lugansk, în contradicție cu obiectivele Acordurilor de la Minsk.

„Asemenea măsuri unilaterale încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește controlul vamal. Ele au potențialul de a crește tensiunile și de a prelungi status quo-ul, împiedicând în același timp viitorul proces de reintegrare”, se arată în comunicat.

UE solicită Rusiei să revoce această decizie și să înceteze să ia măsuri unilaterale care nu fac decât să provoace o agravare suplimentară a conflictului din estul Ucrainei.

În decembrie 2018, Consiliul UE a adăugat nouă persoane pe lista celor care fac obiectul măsurilor restrictive impuse ca urmare a acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Aceștia figurează pe lista din cauza implicării lor în așa-numitele „alegeri” în așa-numitele „Republică Populară Lugansk” și „Republică Populară Donețk”. Potrivit UE, prin acțiunile lor, aceștia au subminat și mai mult integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

În ianuarie 2015, Consiliul a condamnat cu fermitate bombardarea zonelor rezidențiale, în special din Mariupol, și escaladarea conflictului în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina.