Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a adăugat patru miniștri…

UE a adăugat patru miniștri din Siria pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive ale UE: le revine o parte din răspunderea pentru reprimarea violentă a populației civile de către regimul sirian

sursa: Al Jazeera

Consiliul UE a decis luni, 15 noiembrie, să adauge patru miniștri – pe ministrul Comerțului Interior și Protecției Consumatorilor, ministrul Informațiilor, ministrul Muncii și Afacerilor Sociale și pe ministra de stat Diala Barakat – numiți în august curent, pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive ale UE privind Siria.

„Le revine o parte din răspunderea pentru reprimarea violentă a populației civile de către regimul sirian”.

Scopul sancțiunilor UE este de a exercita presiuni asupra regimului sirian pentru a opri represiunea și a negocia o soluționare politică de durată a crizei siriene, în conformitate cu Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.

Această decizie ridică la 287 numărul total al persoanelor vizate atât de înghețarea activelor, cât și de interdicția de călătorie, precum și 70 de entități care fac obiectul înghețării activelor.

Pe 15 ianuarie, Consiliul a decis să îl adauge pe Faisal Mekdad, ministrul Afacerilor Externe, pe lista persoanelor care fac obiectul măsurilor restrictive ale UE privind Siria.

Sancțiunile în vigoare în prezent împotriva regimului sirian au fost introduse în 2011, ca răspuns la reprimarea violentă a populației civile siriene. Întreprinderile și oamenii de afaceri importanți care beneficiază de pe urma legăturilor lor cu regimul și a economiei de război fac, de asemenea, obiectul sancțiunilor. Măsurile restrictive suplimentare adoptate de UE includ interzicerea importului de petrol, restricții impuse asupra anumitor investiții, înghețarea activelor deținute de banca centrală siriană în UE și restricții la export asupra echipamentelor și tehnologiei care ar putea fi utilizate în scopul represiunii interne sau al urmăririi și interceptării comunicațiilor prin internet sau telefon.

Pe 27 mai curent, Consiliul a prelungit măsurile restrictive ale UE împotriva regimului sirian cu încă un an, până la 1 iunie 2022, având în vedere continuarea represiunii împotriva populației civile din această țară.

Conflictul din Siria și suferințele pe care acesta le cauzează poporului sirian reprezintă cel mai mare dezastru umanitar din lume, fără termen de comparație în istoria recentă, potrivit Consiliului.