Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina și țările baltice critică…

Ucraina și țările baltice critică sugestia lui Macron ca Rusia să primească garanții de securitate pentru a pune capăt războiului

Sugestia președintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia Occidentul ar trebui să ia în considerare nevoia Rusiei de a obține garanții de securitate în cazul în care Moscova va accepta negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declanșat o serie de critici la Kiev și la aliații săi baltici în weekend, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, Macron a declarat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate și, de asemenea, să se gândească „cum să ofere garanții de securitate Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor”.

Mihail Podolyak, principalul consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că lumea este cea care are nevoie de garanții de securitate din partea Rusiei, nu invers.

„Lumea civilizată are nevoie de „garanții de securitate” față de intențiile barbare ale Rusiei post-Putin”, a declarat Podolyak.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a declarat că o Rusie „denaturată și demilitarizată” ar fi cea mai bună garanție a păcii nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume.

„Cineva vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și ucigaș?” a scris Danilov pe Twitter.

După mai multe runde de discuții la începutul războiului, Kievul și Moscova nu s-au mai întâlnit de luni de zile pentru a negocia încheierea conflictului. Kievul spune că discuțiile despre pace sunt posibile doar dacă Rusia își încetează atacurile și se retrage din toate teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat. Dar Kremlinul a declarat că Occidentul trebuie să recunoască anexarea declarată de Moscova în septembrie a unor „noi teritorii” înainte de orice discuții cu Putin.

Săptămâna trecută, Macron a avut discuții cu președintele american Joe Biden la Washington pe tema războiului din Ucraina. Biden a declarat ulterior că nu există condiții pentru discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea conflictului. Cu toate acestea, Victoria Nuland, subsecretarul american pentru afaceri politice la Departamentul de Stat, a declarat că insistența lui Putin de a recunoaște teritoriile anexate ilegal indică faptul că acesta nu este serios în ceea ce privește negocierile despre pace.

Zelenski nu a comentat deocamdată sugestia lui Macron.

Propunerea lui Macron de a oferi garanții de securitate Moscovei a stârnit, de asemenea, critici în unele țări baltice care se învecinează cu Rusia și o consideră o amenințare tot mai mare.

Fostul premier finlandez Alexander Stubb a declarat că nu este „fundamental” de acord cu Macron.

„Singurele garanții de securitate asupra cărora ar trebui să ne concentrăm sunt, în esență, non-rusești”, a declarat el pe contul său de Twitter. „Rusia trebuie mai întâi să garanteze că nu îi atacă pe alții”.

Fostul ministru de externe lituanian, Linas Linkevicus, a spus că Rusia are garanții de securitate atâta timp cât nu „atacă, anexează sau ocupă” vecinii săi.

„Dacă cineva vrea să creeze o nouă arhitectură de securitate care să permită unui stat terorist să își continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească o dată”, a declarat Linkevicus pe Twitter.

Macron și Zelenski au purtat discuții frecvente în timpul celor peste nouă luni de război, iar Zelenski i-a mulțumit președintelui francez pentru că a încercat să găsească soluții diplomatice, respingând totodată sugestiile lui Macron potrivit cărora Kievul ar putea fi dispus să facă un compromis. În luna mai, Macron a fost, de asemenea, criticat pe scară largă pentru că a spus că Rusia nu ar trebui să fie umilită, astfel încât, atunci când luptele din Ucraina se vor opri, să poată fi găsită o soluție diplomatică.