Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O navă rusească, care transporta…

O navă rusească, care transporta 7000 de tone de cereale către „țări prietene”, a părăsit portul ucrainean Berdiansk

Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu (imagine-simbol)

O primă navă rusească, care transporta 7000 de tone de cereale către „țări prietene”, a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia, a anunțat joi, 30 iunie, un oficial local, după ce Rusia a declarat că portul a fost deminat și că este pregătit să reia transporturile de cereale, transmite Reuters.

„După o pauză de mai multe luni, prima navă cu marfă a părăsit portul Berdiansk”, a scris Evgheni Balitski, un oficial instalat de Rusia în zonele ocupate de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie, pe serviciul de mesagerie Telegram.

Agențiile de știri ruse TASS și RIA, afiliate Kremlinului, l-au citat pe Balitski spunând că prima navă de marfă care a părăsit orașul Berdiansk transporta 7.000 de tone de cereale către „țări prietene”.

Ucraina a acuzat Rusia că fură cereale din teritoriile pe care forțele rusești le-au cucerit de la începutul invaziei sale. Kremlinul a negat că Rusia a furat cereale ucrainene.

Războiul amenință să provoace penurii alimentare severe, deoarece Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu.

Balitski a spus pe Telegram că nava care transporta marfă este protejată de flota rusă din Marea Neagră.

La începutul acestei luni, ministrul rus al apărării a declarat că porturile ucrainene Berdiansk și Mariupol, controlate de forțele rusești, erau pregătite să reia transporturile de cereale.

Țările occidentale au acuzat Rusia că a creat riscul unei foamete la nivel mondial prin faptul că a împiedicat Ucraina să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră. Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară internațională, dând vina pe sancțiunile occidentale.