Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina: 5.000 de manifestanţi au…

Ucraina: 5.000 de manifestanţi au ieșit în stradă. „Nu capitulării”

Aproximativ 5.000 de manifestanţi au ieșit în stradă astăzi, 8 decembrie, făcând astfel apel către Vladimir Zelenski, preşedintele ucrainean, să nu cedeze presiunii Moscovei. Protestul se întâmplă cu o zi înainte de întâlnirea acestuia cu Vladimir Putin la un summit despre conflictul ucrainean la Paris, scrie Agerpres.

Manifestanţii, care au răspuns, în special, la apelul partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko, s-au reunit în centrul Kievului pentru adunare denumită „Linii roşii pentru Zelenski”.

De asemenea, la manifestație au fost prezenți și militanţi ai partidului de extremă-dreapta „Svoboda”. Numeroşi participanţi au afișat pancarte pe care era scris „Nu capitulării” şi „Gazul rusesc, funia din jurul gâtului”.

„Mi-e teamă de rezultatele (summitului). Nu aştept nimic bun de la preşedintele nostru (…) Mi-e teamă că vinde interesele statului”, a declarat Anna Gniliţka, fermieră de 47 de ani venită din regiunea Zaporojie (sud-est).

În schimbul gazului ieftin pe care Rusia îl poate oferi, Zelenski poate face concesii în privinţa chestiunii Donbassului şi a statutului său”, a spus la rândul său Oleksandr Zubcenko, un pensionar de 61 de ani.

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin se întâlnesc luni, 9 decembrie, la Paris, în prima lor întrevedere, sub o mediere franco-germană, pentru a relansa negocierile de pace în privinţa estului Ucrainei, unde războiul dintre ucraineni şi separatiştii pro-ruşi a început în urmă cu peste cinci ani și a înregistrat peste 13.000 de morţi.

Occidentul şi Ucraina acuză Moscova că îi finanţează şi îi înarmează pe rebeli, lucru negat de Rusia. Acest summit este extrem de aşteptat, după trei ani de paralizie a negocierilor la cel mai înalt nivel.

Foto: afp.com