Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia și Rusia discută despre…

Turcia și Rusia discută despre deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Sursa foto: CNN

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a discutat despre exporturile de cereale din porturile ucrainene cu o delegație turcă, în timpul unei întâlniri care a avut loc marți, 21 iunie, la Moscova, scrie CNN.

„Pe 21 iunie, au avut loc negocieri la Moscova între delegațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse și Ministerul Apărării Naționale al Republicii Turcia. Părțile au discutat despre ieșirea în siguranță a navelor comerciale turcești și despre exportul de cereale din porturile ucrainene, precum și despre abordările pentru asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră”, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării în comunicatul de presă.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a accentuat inflația prețurilor la alimente și pune în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în cele peste 100 de zile de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente. Rusia spune că de vină sunt minele ucrainene amplasate pe mare și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Liderii ucraineni și mondiali au denunțat blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene, iar Organizația Națiunilor Unite a declarat că aceasta ar putea împinge aproape 50 de milioane de oameni în foamete sau în condiții similare foametei în întreaga lume.

Recent, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o „crimă de război”.