Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful politicii externe, apel către…

Șeful politicii externe, apel către Rusia în vederea deblocării porturilor ucrainene: „Este de neconceput. Milioane de tone de grâu sunt blocate în Ucraina, în timp ce în restul țărilor oamenii suferă de foame”

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Blocarea de către Rusia a exportului de milioane de tone de cereale ucrainene este o „crimă de război”, a declarat luni, 20 iunie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, scrie Reuters.

În context, șeful politicii externe a UE a făcut apel către Federația Rusă în vederea deblocării porturilor ucrainene.

„(…) Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul țărilor oamenii suferă de foame. Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru să dureze mult timp”, a spus Josep Borrell la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană la Luxemburg.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a accentuat inflația prețurilor la alimente și pune în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în 117 zile de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente. Rusia spune că de vină sunt minele ucrainene amplasate pe mare și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Vorbind alături de omologul său rus Serghei Lavrov, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că discuțiile purtate miercuri la Ankara au fost fructuoase și că repornirea exporturilor ucrainene de cereale de-a lungul unui coridor maritim este rezonabilă.

Lavrov a declarat că Ucraina are sarcina de a-și demineraliza porturile ca o condiție prealabilă pentru un transport sigur.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că volumele de cereale rusești ar putea fi livrate pe piețele internaționale doar dacă sancțiunile vor fi ridicate. El a spus că „nu există încă discuții substanțiale în acest sens”.

Organizația Națiunilor Unite lucrează la planuri de reluare a exporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, Turcia putând oferi escortă navală pentru a asigura o trecere sigură. Săptămâna trecută, Națiunile Unite au descris discuțiile cu Rusia privind exporturile de cereale ca fiind constructive.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că oficiali de rang înalt ai ONU au purtat discuții cu Ankara, Bruxelles, Kiev, Moscova și Washington în ultimele 10 zile, dar nu a dorit să „pericliteze șansele de succes” prin comentarii suplimentare.

Printre numeroasele provocări, ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat miercuri că Rusia avansează propuneri nerezonabile, cum ar fi verificarea navelor.

Ucraina a exportat până la 6 milioane de tone de cereale pe lună înainte ca Rusia să își lanseze invazia pe 24 februarie. Moscova își numește acțiunea o „operațiune militară specială”.

De atunci, volumele au scăzut la aproximativ 1 milion de tone, deoarece Ucraina, care obișnuia să își exporte majoritatea mărfurilor prin porturile maritime, a fost forțată să transporte cereale cu trenul prin granița sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre.